kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Türk halkının geleceğe ilişkin en büyük korkusu!

Türkiye çöl olmasın diye yıllardır erozyonla mücadele eden ve gördüğü her boş alanı ağaçlarla donatmaya uğraşan TEMA'nın kaynak geliştirmeden sorumlu üst düzey yöneticisi Yeşim Beyla'dan aldığım bir bilgi notunu da sizlerle paylaşmak istedim.
Beyla bana, Türkiye'de yapılan bir araştırmadan ilginç anekdotlar gönderdi. Şöyle ki, yapılan bir anket çalışmasında, 'Geleceğe İlişkin Korkular' konusunda yöneltilen soru, Türk halkının gelecek konusunda kendisini en fazla korkutacak gelişmenin küresel ısınma ve savaşlar olduğunu ortaya çıkarmış. Sıralamaya şöyle. Yüzde 34.1 ile küresel ısınma, yüzde 29.1 ile savaşlar, yüzde 8.9 ile terör ve yüzde 8.4 ile fakirlik. İşsizliğin yüzde 2.6 ile alt sıralarda olması da bana çok ilginç geldi.
Aynı araştırmada, çevre konusunda firmalardan beklentiler sorulduğunda, halkın yüzde 28.9'unun firmalardan ağaçlandırma yapmasını istediği, yüzde 14'ünün de su kaynaklarının korunmasını sağlamalarını talep ettikleri görülmüş.
Bu arada sivil toplum örgütleri konusundaki bilinçsizliğin oranı beni çok şaşırttı. Çünkü halkın yüzde 76.4'ü, çevre konusunda çalışan en başarılı kurum sorusuna 'Fikrim yok. Bilmiyorum' cevabını vermiş. TEMA ise yüzde 10.8 ile telaffuz edilen kurumlar arasında ilk sırada yer almış.