kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Almanya'nın işsizlerine Türkler iş buluyor!

Nüfusu hızla yaşlanan Almanya'nın yüzbinlerle ifade edilen mühendis açığı olduğu söyleniyor.
Peki iş şeklinin büyük bir hızla değiştiği Almanya'da işten çıkarılarak, işsizlik sigortasından para almaya başlayan binlerce Alman'ın yeniden iş bulmasına kim yardımcı oluyor?
Doğrusu bunu bir Türk şirketinin yaptığını duyunca şaşırmadan edemedim. Geçtiğimiz gün 'Yetenek Tohumları' isimli projeyi anlatmak üzere gazeteye gelen Profil International isimli şirketin kurucu ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar'dan öğrendim.
Know-how'ını ABD'den aldıkları ve sonra geliştirdikleri bir değerlendirme projesiyle Almanya'da İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun açtığı ihaleyi kazanmışlar. Almanlar bu işe biraz bozulmuş.
Nasıl olur da bir Türk'ün ortak olduğu şirket işsiz Almanlar'ın derdine care olacak! Bunun üzerine ihale noter huzurunda yeniden gözden geçirilmiş. Ama sonuç değişmemiş.
Bozoklar, Almanya, Avusturya ve İsviçre'de Opel, Deutsche Bank, Bayer, Boehringer Ingelheim, Volksbank, Hertz gibi özel şirketlerin yanı sıra devlet sektörüne de çeşitli değerlendirme projeleri yaptıklarını söylüyor.
İnsan kaynakları alanında getirdikleri çözümler öylesine başarılı olmuş ki, örneğin Almanya'da kişilerin daha doğru işlere yerleştirilmeleri her geçen gün artmaya başlamış.
Bir Türk şirketi olarak doğrusu Avrupa'da yaptıkları bu işlerin müthiş başarılı olduğunu düşünüyorum. Bozoklar'un anlattığından anladığım şu. İşini kaybetmiş, yine aynı seviyede başka bir iş bulamadığı için hiç bir işte çalışmayı istemeyen ve bu haliyle sosyal sigortalarda müthiş bir yük oluşturmaya başlayan işsiz Almanlar, yapılan ölçümleme, test sonuçları etrafında başka bir işte çalışmaya ikna olup, hazır hale gelmişler.