kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

2 saat uç, 1 ağaç dik ve verdiğin zarardan kurtul!

Hangi şirketler şu anda gözüme daha sempatik geliyor diye sorarsanız, cevabı sessiz sedasız çevre daha az kirlensin, küresel ısınmaya çözüm olsun diye proje başlatıp, onu uygulayan şirketler derim size.
TNT Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız, önümüzdeki hafta Londra yolcusu. TNT'nin CEO'su tarafından Londra'da bir basın toplantısı yapılacak.
Yıldız da toplantıda uluslararası gazeteci topluluğuna "Planet Me/ Gezegen Benim" projesi içinde yer alan "Kodu Turuncu/ Turuncuyu Seç" başlıkları altında Türkiye'de neler yapıldığını anlatacak.

Yeşil Koltuk'ta uç!
TNT, örneğin kullandıkları araçların çıkardığı karbondioksit oranını azaltmak gibi konulara uzun süredir kafa yoran bir şirket.
TNT Türkiye'nin projesinin ismi Yeşil Koltuk . TNT Türkiye, tüm uçan personelin uçuşlarını toplamaya başlamış. Örneğin Turgut Yıldız diyelim ki Milano'ya uçtu. Kaç saat? İki saat. Peki iki saatlik uçuş ne kadar karbondioksit gazı çıkarıyor? Tam 1 ton. Peki bir tonluk karbondioksit gazının çevreye verdiği zararı gidermek için kaç ağaç dikmek gerekiyor? 1 ağaç. Çünkü bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emebiliyor.
Yıldız iki saat uçtu. İnsan Kaynakları Müdürü 8 saat uçtu. Özetle TNT Türkiye 600 kişi. Personel yurtiçi ve dışında sürekli uçuyor, uçarak çevreyi kirletiyor. Turgut Yıldız, işte çevreye verdikleri zararı, toplam uçuş saatlerine karşılık gelen karbondioksit miktarını toplayıp, o kadar ağaç dikerek gidermeye başladıklarını anlattı.
Bunun için TEMA'dan bir de orman satın almışlar. Ocak ayından beri de ağaç dikiyorlarmış.
Bugüne kadar dikdikleri ağaç bini geçmiş . Her ay ortalama 100 ağaç diker olmuşlar. Ne kadar basit ve ne kadar işe yarayan bir proje değil mi?
TNT bununla da kalmamış, temiz araç projesi için Honda'dan iki tane hybrid araç satın almış. Yıldız, "Başlangıçta her araç için 8 bin euro daha fazla ödedik. Şimdi test ediyoruz. Şirket olarak çıkardığımız karbondioksit oranı yüzde 60 düştü, çünkü yakıtta yüzde 22 azalma oldu"diyor.
Yıldız, her uçuşa ağaç dikme projelerine ilgi gösteren PriceWaterhouseCoppers gibi şirketlerin de uygulamaya başladığını söyledi. Bu projeyi uygulamaya başlayan şirketlerin artmasını dilemekten başka çaremiz var mı sizce?