kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bağımlı Olduğundan Şüpheleniyorsanız...

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
04.09.2007
Balıklı Rum Hastanesi Psikoloğu Serra Kampeas, çocuğunun internet bağımlısı olduğundan şüphelenen ailelere şu önerilerde bulunuyor:

* İnternet bağımlılığı belirtilerini arayın. Çocuğunuzun internet kullanımının; okuldaki performansını, sağlığını, ailesiyle ve arkadaşlarıyla ilişkilerini etkileyip etkilemediğini kendinize sorun. Çocuklarınızın internette ne kadar zaman geçirdiğini belirleyin.

* Yardım alın. Çocuğunuz internet bağımlılığı belirtileri gösteriyorsa, profesyonel bir danışmana başvurun. Saplantılı internet kullanımı; depresyon, öfke ve özgüven eksikliği gibi başka sorunların belirtisi olabilir.

* Çocuklarınızın internette ziyaret edebileceği sitelere yönelik internet kullanımıyla ilgili aile kuralları belirleyin; her gün belirli bir süre internette olma, ödevleri bitirinceye kadar internette gezinmeme gibi...

* Kendi bilgisayar kullanma alışkanlıklarınızı inceleyin. Unutmayın, çocuğunuzun örnek alacağı ilk kişi sizsiniz!

* Bir denge kurun. Çocuğunuzun diğer etkinliklere katılmasını destekleyin ve teşvik edin; özellikle de, diğer çocuklarla zaman geçirmesini sağlayın.

* Çocuğunuzun sosyalleşmesine yardımcı olun. Hobi grupları gibi ortak ilgi alanları olan çocuklarla tanışabileceği etkinliklere götürün.

* Çocuklarınızı izleyin. İnternet kullanımını izleyen ve kısıtlayan yazılımları araştırın.

* Alternatifler sunun. Çocuğunuz yalnızca internet oyunlarıyla ilgileniyorsa, en sevdiği oyunla ilgili bir etkinlik önerin. Örneğin; çocuğunuz fantezi rol oyunlarını seviyorsa, onu fantezi kitapları okumaya teşvik edin.