kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Deprem 2010 dan sonra'

İstanbul'un depreme hazır olmadığını söyleyen Işıkara, "Kesin zaman vermek mümkün değil. Ancak 2010 yılından sonra görülebilme ihtimali yüksek" dedi..
Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul'da olası bir depreme, hastanelerin hazır olmadığını, afet sonrasında bunun ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabileceğini öne sürdü. Bilim adamları tarafından, İstanbul'da büyük şiddetli bir depremin olacağının tespit edildiğini anımsatan Işıkara, zamanı kesin olarak vermenin mümkün olmadığını, ancak 2010 yılından sonra görülebilme olasılığının yüksek olduğunu kaydetti.

TIBBİ MÜDAHALE ÖNEMLİ
İstanbul'daki hastanelerin çoğunun beklenen olası depreme hazır olmadığını iddia eden Işıkara, "Şu anda depreme dayanıklı çok az sayıda hastane yapıldı'' dedi. Işıkara, afetlerde can kaybının az olmasının, tıbbi müdahalenin hızlı yapılabilmesine bağlı olduğunu, vakit kaybetmeden mevcut hastanelerin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğine dikkati çekti. İstanbul'da güçlendirilmesi gereken çok sayıda hastane binası olduğunu ifade eden Işıkara, şunları kaydetti:

'250-300 HASTANE VAR'
"Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bundan sonra yapılacak hastanelerin hepsinin temel izolasyonlu, deprem hareketine dayanıklı olacağını açıklamıştı. Nereden başlarsak kâr. Henüz depreme hazır çok az hastane yapıldı ama güçlendirilmesi gereken çok sayıda hastane var. Hastane derken kampüs olarak bakılmalı, yani 38-40 kampüs ve bunların içindeki 250-300 hastane binası." Işıkara, "İstanbul'da viyadüklerin, bağlantı köprülerinin ayakları güçlendirildi. Okulların da yaklaşık yüzde 75'i depreme hazır. 1999 yılından sonra yapılan okulların çoğu depreme dayanıklı yapıldı, bazıları güçlendirildi, geriye kalanlar için de kaynak gerekiyor'' dedi.