kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Cinayet işlendi ama kulüplerden ses yok

En büyük rant bedava bilet ve deplasman... Bu rant için sonu cinayetle biten kavgalara girişen tribün liderlerini kulüpler besliyor. Ancak onlar sessiz..
Beşiktaş'ın etkili tribün grubu Çarşı'daki iç hesaplaşma sonunda işlenen cinayetin perde arkasında bedava bilet, tribün liderliği ve yönetim üçgeni bulunuyor. Çarşı grubunun etkin isimlerinden Ferdi Arslan'ın öldürülmesiyle ortaya çıkan son durum yalnızca Beşiktaş'ta değil öteki büyük kulüpler Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzon'da da yaşanıyor. Ferdi Arslan'ın ölümüne yol açtığı iddia edilen bedava bilet sistemi şöyle işliyor. Kulüp yönetimleri, tribün liderlerine tribün kapasitesine göre belli bir sayıda bedava bilet veriyor. Bu bazen kombine kart bile olabiliyor. Örneğin; 300 kombine kart alan bir lider bunun yaklaşık 100 kadarını kendisine yakın kişilere veriyor. Kalan 200 bilet ise her maç öncesi satılıyor. Maça biletsiz geldiğinizde tribün raconunu biraz biliyorsanız, bu kişilere bilete ihtiyacınız olduğunu duyuruyorsunuz. İhtiyaç duyulan sayıda kombine kart ulaştırılıyor. Bilet fiyatı, talep çoksa rayicin üzerinden değer buluyor. Kombine kart da ya içeri girer girmez, ya da maç çıkışında (lider sizi iyi tanıyorsa hafta içine de kalabilir) iade ediliyor.

HER ŞEYİN BİR BEDELİ VAR
Böylelikle; ligde 17 maç; 4-5 kupa maçı ve 4- Avrupa Kupası maçı ile beraber ortalama sezonda 25 maçtan karaborsa biletten para kazanılıyor. Para grubun sayısına göre paylaşılıyor. Grubun bir diğer kazancı da deplasman otobüsleri. Genellikle kulüpler deplasmana gidecek taraftarlar için kiralanan otobüslerin organizasyonu için grup liderlerine belli bir ücret ödüyor. 30 otobüs, yol harcırahı ve deplasman masrafları için istenilen ücret genellikle harcanan paranın yarısı kadar tutuyor. Kalan bedel paylaşılıyor. Ancak amigo gruplarının asıl çekirdek kadrosunun gelirleri çok daha yüksek. Genelde 300-500 kişilik tribün grupları karaborsa ve deplasman masrafını bölüşse de 10 kişiyi geçmeyen lider kadro yönetime destek ya da köstek, yeni gelen teknik direktöre de yönetimin isteğiyle destek ya da köstek oluyor. Tabii her durumda belli bir ücret söz konusu.

KULÜPLERİ TEHDİT ETTİLER
Tribün gruplarının futbolda ne kadar etkili olduğu geçen yıl küfür için uygulanmaya konan ağır cezalarla bir kez daha gün ışığına çıkmıştı. Federasyon, disiplin talimatında yaptığı değişiklikle önce üçüncü küfür cezasında puan silme uygulamasına geçileceğini duyurdu. Ancak sezon başladıktan sonra birçok kulüp bu baraja süratle geldi. Kulüp başkanları da federasyona "Amigolar bize baskı yapıyor. 'Para veya bilet vermezseniz, küfür ettirir ağır cezalar almanızı sağlarız' diyorlar. Bu yönetmelik değişmeli" mesajını ilettiler. Bunun üzerine federasyon da lig başladıktan sonra disiplin talimatını değiştirme yoluna gitti. Artık 6 maç küfür cezası alan takımın 3 puanı siliniyor. Bu da limitte olan kulüplerin taraftar gruplarıyla bir pazarlık unsuru daha oluşturdu. Örneğin 4 ya da maç küfür cezası alan takım 3 puan silinme sınırına geldiğinde taraftar grupları küfrü kesmenin karşılığında yönetime makbuz kestiriyor.
Haberin fotoğrafları