kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Özdebir: Program iyi, önemli olan icraat

Yeni Haber
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 60. Hükümet Programını değerlendirirken, ''Program iyi, önemli olan icraat'' dedi.

ASO Başkanı Özdebir yaptığı yazılı açıklamada, programda başta vergi reformu olmak üzere kayıt dışılıkla mücadele, mevzuatın sadeleştirilmesi, istihdam politikaları olmak üzere yıllardır vurgu yapılan bir çok konunun yer aldığını belirtirken, bunların Hükümet programında yer almasını ''iyi niyetli bir başlangıç'' olarak değerlendirdi.

''Önemli olan bu vaatlerin gerçekleştirilmesidir'' diyen Özdebir, programda vergi oranlarında indirim vaadi ve SSK işveren payında 5 puanla başlayan kademeli indirim sözlerinin önemli olduğunu ifade etti.Hükümet programında sanayi politikalarının tek cümleyle yer aldığına işaret eden Özdebir, şunları kaydetti:

''Programda yer alması önemli, ama tek cümlede geçilmesini kanımızca sanayi politikasının oluşturulması için yapılması gereken ön hazırlıkların çokluğunun bir göstergesi olarak da değerlendirebiliriz. Sanayileşme politikasının ayrıntılarının hazırlanması ve açıklanması için hükümete makul bir süre tanınması yerinde olur. Hükümet programında yer alan ifadesiyle 'sanayi politikasının temel hedefinin rekabet gücümüzü verimlilik ve teknolojik yenilik ekseninde artırmak' elbette ki doğru bir hedeftir. Ancak, bunun yanı sıra sanayimizin rekabet gücünü sınırlayan ve mevcut mevzuat ve uygulamalardan kaynaklanan sorunlar vardır.

Örneğin işgücü maliyetlerini yükselten ve istihdam artışını frenleyen zorunlu istihdam uygulamasının kaldırılması sanayimizin rekabet gücünü doğrudan olumlu yönde etkileyecektir. Benzer biçimde, mevcut haliyle kıdem tazminatı uygulaması iş yerlerimize kaldıramayacakları bir kıdem tazminatı yükü getirmektedir. Kıdem tazminatı uygulamasında ciddi bir reforma gidilmesi halinde bundan rekabet gücümüz olumlu etkilenecek, istihdam artışı da hızlanacaktır. Bütün bunlara da programda başlıklar halinde değinilmiştir. Umarım bu hükümet döneminde gerçekleştirilir.''

''MİKRO REFORMLARIN PROGRAMDA YER ALMASI OLUMLU''

Ankara Sanayi Odası olarak uzun bir süredir gündeme getirdikleri mikro reformlar konusunun da programda yer almasını olumlu bulduklarına işaret eden Özdebir, ancak bu başlığın altının da iyi bir şekilde doldurularak çok hızlı hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Mesleki eğitime özellikle vurgu yapılmasından da büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden ASO Başkanı, mesleki eğitimde hedef olarak konulan yüzde 50 oranının gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 70 olarak revize edilmesi gerektiğini, mesleki eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve bu eğitimin devamı niteliğindeki YÖK programlarının reel kesimle birlikte kararlaştırılması gerektiğini kaydetti.

Özdebir, Hükümetin bu konuda göstereceği her türlü çabaya destek olacaklarını, çünkü mesleki eğitimin sanayicinin rekabet gücünü artıracak faktörlerin başında geldiğine dikkat çekti.

ASO Başkanı Özdebir, genel olarak ülke potansiyeline göre 2013 ve 2023 yılında ulaşılması gereken hedefler veren bu programı bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

(AA)