kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

KOAH sigara içmeyenlerin de korkulu rüyası

31.08.2007
Dünyada yılda 2,5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) sigara içmeyen kişilerin de "korkulu rüyası" haline geldiği bildirildi..
Çin'de yapılan ve The Lancet bilim dergisinde yayımlanan araştırma, öksürük, balgam ve nefes darlığıyla kendini gösteren ve en önemli nedeni sigara olan KOAH'a yakalananların yüzde 15'ten fazlasının hayatında hiç sigara içmediğini gösterdi.

İngiltere'nin Birmingham Üniversitesi'nden Peymane Adab ve K.K. Cheng ile Çinli meslektaşlarının 15 bini hayatında hiç sigara içmemiş 20 bin 430 yetişkin üzerinde yaptığı araştırma, sigara dumanına maruz kalmanın neden olduğu KOAH'ın Çin'de yaşayan ve çoğu hiç sigara içmemiş 50 yaşın üzerindeki 240 milyon kişiden yaklaşık 1,9 milyonun ölümüne yol açabileceğini ortaya koydu.

5 yıldan fazla, haftada 40 saatten çok sigara içilen bir yerde bulunan kişilerin KOAH'a yakalanma riskinin ortalama yüzde 48 olduğunu belirten araştırmacılar, Çin'de hiç sigara içmemiş ancak sigara dumanına maruz kalmış kişilerin yaklaşık yüzde 11,6'sının KOAH'tan ölebileceğini vurguladı.
Bu arada, ABD'nin Arizona Solunum Merkezi'nden Fernando Martinez ve ekibinin yaptığı araştırma, hamileyken sigara içmenin ceninin ciğerlerini de etkileyebileceğini, bu nedenle KOAH'ın doğumdan önce önlenmesi gerektiğini gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada 2020'ye kadar, yaş ilerledikçe ağırlaşan, yeterince önemsenmeyen KOAH'ın ölüm nedenleri sıralamasında 3. sıraya gelebileceğini bildirmişti.