kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan seçimden sonra son kararı Gül'e bıraktı

Ergun Aksoy
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Erdoğan adaylarının halkı birlikte selamladıkları Gül olduğunun sinyalini verdi. Bu konudaki ilk görüşmelerinde de Gül'e "Karar sizindir, arkanızdayız" dedi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonra Abdullah Gül'ü tekrar aday göstereceklerinin sinyalini 22 Temmuz'dan önce verdi. Daha önce kampanya kapsamında olmamasına karşın, Cumhurbaşkanlığı sürecinde yaşananlardan sonra Başbakan Erdoğan, Gül'e "Mitinglere birlikte gidelim, benim gidemediğim yerlere de siz gidin" dedi. Gül, Başbakan Erdoğan ile birlikte toplam 29 ilde mitinglere katıldı. 29 ilin 17'sinde ise tek başına miting düzenledi. Erdoğan ve ekibi de Cumhurbaşkanlığı sürecinde yaşananların seçim meydanlarına yansıtacağı sinerjiyi hesaplayarak, kampanyanın ana unsurunu Gül üzerine kurdu. Gül'e, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman mitinglerinde vatandaşların "Bizim Cumhurbaşkanımız sizsiniz. Sakın vazgeçmeyin" sözlerine karşın, nasıl bir tablo çıkacağı tam anlamıyla kestirilemiyordu. Gül'ün Nevşehir mitinginden sonra kesin aday olma kararı verdiği dile getiriliyor. Gül'ün Köşk adaylığını sürdüreceğine dair işaretler seçimlere birkaç gün kala daha da netleşti. Gül, İstanbul'da CHP'nin oy deposu olarak nitelenen Kadıköy'ü örnek vererek, kendinden çok emin konuştu: "Bakın göreceksiniz Kadıköy Bağdat Caddesi'nden bile bize oy çıkacak, oy gelecek..."

ÇATLAK SESLER DE VARDI
Seçimler yapıldı, sonuçlar açıklandı. Erdoğan, gece yarısı partinin balkonuna çıkarak halka seslendi. Yanında Emine Erdoğan, Abdullah Gül ve eşi vardı. Erdoğan, bu tutumuyla da Türkiye'ye "Çıkan sonuçlara göre adayımız Gül'dür. Çıkan sonucu görmezlikten gelemeyiz" mesajı verdi. O gece partide, üst düzey yöneticiler zaman zaman Başbakan Erdoğan ile de bir araya geldiler. Şu yorumlar yapıldı: "Halk 22 Temmuz seçimleriyle Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda yetkiyi AK Parti'nin elinden aldı. Halk 'Bu yetki artık bendedir' dedi." Gül, Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, Gül'e, "Karar sizindir. Görüşmelerinizi yapın kararınızı bana bildirin. Alacağınız karar saygı duyarız, arkanızda dururuz" oldu. Ancak AK Parti içinde Erdoğan gibi düşünmeyenler de vardı. Her ne kadar kamuoyuna yansıtılmasa da, Gül'ün adaylıktan feragat etmesini, düşük profilli bir isim gösterilmesini isteyenler vardı. Partideki çatlak seslere karşın Gül geri adım atmadı. Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında doğrudan "aday olacağım" demedi, ancak bu işten vazgeçmeyeceğinin sinyallerini de "Halkın hissiyatını görmezlikten gelemem" sözleriyle verdi.