kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsa, yeni hükümet ve Bush ile uçtu

RAHİM AK
Piyasalar yeni hükümet ve açıklanan program ile moral bulurken, ABD Başkanı Bush ile Fed Başkanı'nın global dalgalanmaya el koyması borsaya 50 bini kırdırdı..
Para ve sermaye piyasaları ABD Başkanı George W. Bush ve Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin yapacakları konuşma öncesinde yükselen dış piyasalar ve yeni hükümet beklentisi ile bir kez daha coştu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 4.4 artışla yeniden 50 bin puanın üstünü gördü. Endeks günü 50 bin 198 puandan kapattı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gideceği beklentilerinin artmasıyla global piyasalarda risk alma iştahının yeniden baş göstermesi üzerine dolar yeniden 1.29 YTL'yi gördü. Faiz 0.38 puan inerek yüzde 18.08'e geriledi. Uzmanlar, ABD ve Fed başkanlarının ABD ekonomisinde yaşanan gelişmelerle ilgili yapacakları açıklamada beklenen olumlu sinyallerin yanı sıra yeni ekonomi yönetiminin açıklanması ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kazasız atlatılmış olması ve ordu hükümet ilişkilerinde tansiyonun düşmüş olmasının piyasalar açısından olumlu algılandığını belirtiyor. Piyasanın yükselişinde pazartesi günü ABD'de tatil olması nedeniyle özellikle yabancı yatırımcıların alım yaptığı ifade ediliyor. İstanbul borsası dün en fazla yükselen borsa olurken, global dalgalanmanın başladığı 23 Temmuz'dan bu yana olan kaybını da yüzde 9.8'e indirdi. 23 Temmuz'dan bugüne en büyük kayıplardan birini yaşayan bir başka borsa da Fransa borsası oldu. Aynı dönemde Brezilya borsası yüzde 6.9, Japonya borsası yüzde 8 değer kaybetti.

12 BANKA PİYASA YAPICI OLDU
Öte yandan Hazine Müsteşarlığı, 2007-2008 döneminde 12 bankanın Piyasa Yapıcı (PY) olarak faaliyet göstereceğini açıkladı. Hazine'den yapılan yazılı açıklamada, PY bankaların Akbank, Deutsche Bank, Finansbank, Fortis, HSBC, Oyakbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası olacağı belirtildi