kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'yi 'havalandıracak'

Erdoğan programı Meclis Genel Kurulu'nda "Take off" yani "kalkış programı" olarak takdim etti. Programda temel mesajlar "demokratik, laik, sosyal hukuk devleti" güvencesi ile sivil anayasa oldu..
60'ıncı Hükümet Programı'nı Meclis'te okuyan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi kalkışa hazır bir uçağa benzetti ve "Hedefimiz Türkiye'yi 'take off'a, kalkışa geçirerek daha güvenli bir hıza ve yüksekliğe taşımaktır" dedi. "Siyasetin öznesi millettir" diyerek demokrasi, laiklik ve sosyal hukuk devleti vurgusu yapan Erdoğan, sivil anayasa hazırlığının altını çizdi. Sivil Anayasa üzerinde uzlaşma sözü veren Erdoğan, 76 sayfalık hükümet programını, bazı bölümlerini atlayarak 1 saat 36 dakikada okudu. Hükümet programından çarpıcı mesajlar şöyle:

Türkiye kalkışa hazır
Türkiye artık kalkışa hazır hale gelmiştir. Öngördüğümüz hedeflerle Türkiye'yi bu kritik eşikten geçirmeyi başaracağımıza inanıyorum. Bu program, istikrar zemininde ilerleyen ekonomik ve sosyal gelişme sürecimizde bir "sıçrama dönemi" programıdır. Bu bakımdan temel hedefimiz, Türkiye'yi "take- off"a, "kalkış"a geçirerek, daha güvenli bir hıza ve yüksekliğe taşımaktır.

Demokrasi ve laiklik
Siyasetimizin öznesi milletimizdir. Türkiye Cumhuriyeti, 'demokratik', 'laik' ve 'sosyal' bir 'hukuk devleti'dir. Anayasamızın değişmez hükümleri ile belirlenmiş olan bu nitelikler bir bütündür ve 'Cumhuriyetimizin temel değerleri'dir. AKP, birbirini tamamlayan bu temel değerlerin bütünlüğünün savunucusu ve bu bütünlük üzerinde yükselen Türkiye'nin güvencesidir. AB hedefi, ülkemizin demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü gibi konularda evrensel standartlara yaklaşmasına yardımcı oluyor.

Terörle mücadele
Milletimizin demokrasi ve güvenlik taleplerini eşzamanlı ve birbirini tamamlar şekilde karşılamak ana hedefimizdir. Genel kolluğun önleyici kolluk yetkileri, yasal düzenlemelerle yeniden tanımlanacak, polis ve jandarma gerek insan kaynakları gerekse teknoloji, teçhizat ve malzeme bakımından daha da güçlendirilecek. Ulusal güvenliğimize kastedecek her türlü oluşuma karşı tavizsiz tutumumuz kararlılıkla sürecek. Milli güvenliğimizi güçlendirmek, ulusal birliğimizi muhafaza etmek için verdiğimiz mücadeleyi her türlü meşru aracı kullanarak devam ettireceğiz.

Irak vurgusu
Irak'ta istikrarsızlıktan beslenen terör tehdidine karşı da her türlü tedbiri en etkin bir şekilde aldık, alıyoruz, alacağız. (Erdoğan'ın bu sözleri dağıtılan yazılı program metninde "Irak'ta istikrarsızlıktan beslenen terör tehdidine karşı da her türlü tedbiri en etkin bir şekilde alacağız" şeklinde yer aldı.) Hiçbir komşu ülke toprağının ülkemize yönelik terörist eylemler için bir üs olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

Sivil anayasa
Yeni sivil uzlaşma anayasası, Türkiye Cumhuriyeti'nin değiştirilemez temel nitelikleri olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini tam olarak hayata geçirmeli, bireylerin haklarını en etkili şekilde korumalı, temel hak ve özgürlükleri 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin güvencesi altına almalıdır. Yeni anayasa, en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanmalıdır.