kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Büyükanıt

Büyükanıt'ın sözleri 'uyarı ateşi' olarak değerlendirildi

ANKA
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, 3 gün erkene alarak, cumhurbaşkanı seçiminin yapılmasına saatler kala yayınladığı 30 Ağustos mesajında, "laikliğe yönelik tehditler konusunda" serit uyarılarda bulunması uluslararası basın tarafından "uyarı ateşi" olarak değerlendirildi. Gazetelerde çıkan yorumlar şöyle:

* Times: Ordu, cumhurbaşkanı seçilmeden önce uyarı ateşi açtı. Batı yanlısı duruşuna karşın Gül, eskiden İslamcı bir partinin üyesi olması nedeniyle laik elitler tarafından şüpheyle karşılanıyor.

* Amerika'nın Sesi Radyosu: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt İslami kökenli iktidar partisinin cumhurbaşkanı adayının seçilmesinden bir gün önce ülkenin laik yapısına yönelik tehditler konusunda bir uyarıda bulundu. Türkiye'deki laikler Gül'ün laik prensiplere zarar vermesinden korkuyor ancak Gül laikliğe sahip çıkacağını söylüyor.

* Independent: Türk Meclisinin Dışişleri Bakanı ve dindar bir Müslüman olan Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı seçecek olması ülkenin güçlü ordusunu ve laik halkının çoğunluğunu çileden çıkarma noktasına getirdi. Org. Yaşar Büyükanıt'ın açıklamaları bu hoşnutsuzluğun işareti.

* Gulf Daily News: Türkiye'de ordu kendini Atatürk tarafından kurulan laik cumhuriyetin esas koruyucusu olarak görüyor.