kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Üzümler imalathane yolunda.

Hem Şarap Hem Güzellik İksiri

Üç saatlik kesme işleminin ardından, arada 15-20 dakikalık bir kahvaltı molası veriliyor. Sonra imalathaneye taşınan üzümleri saplarından, kurumuş ve yeşil tanelerinden ayırmaya geliyor sıra. 'Konveyör' adı verilen yürüyen bantlara bırakılan üzümler kötü tanelerden ayrılıyor. Ardından büyük bir davlumbazın içerisinde üzümleri sapından ayırmaya geliyor sıra. Ancak burada sadece yüzde 80'i ayıklanabiliyor sapların. Akın Öngör, "Genelde üzüm bu haliyle sıkıma alınır ama biz hiç sap kalmaması, şarabın tadını ve kokusunu etkilememesi için o yüzde 20'lik kısmı da elle ayıklıyoruz. Tabii biz iki tonluk bir üzümden söz ediyoruz burada, büyük firmaların binlerce ton üzümün sapını ayırmasını bekleyemezsiniz," diyor. Sıkma işlemine alınan üzümler, kabuklarıyla birlikte sıkılıp fermantasyona alınıyor. Daha sonra da meşe fıçılara... Sıkımdan geriye kalanlar, dokuz kademeli bir press aletinde tekrar sıkılıp şırası ayrı fıçılara konuyor. Aslında güçlü bir antioksidan olduğundan bu kalan kabuklar çok değerli. Yurtdışında gençleştirici cilt kremi ve parfüm yapımında da kullanılıyor, hatta Fransa Bordeaux'da bir otelin SPA'sında üzüm banyosu yapılıyor ve üzüm kabuklarıyla cilde peeling uygulanıyormuş. Ama Öngör'ün böyle bir işe soyunmaya niyeti yok!