kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Akın ve Gülin Öngör’ü bu bağbozumunda, kızları Pelin ve yeni evlendiği eşi Mahir Zaimoğlu’yla, anneanne Sevinç Arpacı da yalnız bırakmıyor.

Günbatımından şafağa Bağbozumu

İlknur K. AKMAN
Bu yılın bağbozumlarından biri de Akın Öngör'ün Manisa'nın Akhisar ilçesindeki bağlarında yapıldı. Üzümü tanımak, gücüne hayran olmak ve nasıl şarap yapıldığını görmek için, siz de mutlaka bir bağbozumuna gitmelisiniz ..
SABAHA karşı 05.30'da uyandığımızda hava hâlâ karanlık. Ama birazdan güneş doğacak ve biz bağbozumu için yola koyulacağız. Daha önce böyle bir tecrübeyi hiç yaşamamış olanlar, bağbozumunun insana nasıl hayat veren ve adeta bir terapi işlevi gören bir eylem olduğunu bilmeyebilir. Malum her yıl eylül ayı gibi başlayan bağbozumları; yani büyüyen, olgunlaşan, tatlanıp enfes şaraplar olmaya hazırlanan üzümlerin dalından kesilmesi, bu yılın aşırı sıcakları yüzünden ağustos ortasına doğru başladı. Erken olgunlaşan üzümler, bağcıları da erkenden harekete geçirdi... Biz de bir bağbozumuna, eskinin banka yöneticisi şimdinin şarap üreticisi Akın Öngör'ün Akhisar'daki bağ evine davetliydik geçtiğimiz hafta. Merlot, Cabernet Sauvignon ve Şiraz cinsi üzümlerin bulunduğu bağda, toplanma zamanı gelen Şirazları dallarından kestik salkım salkım.

BEREKETLİ TOPRAKLARDA...
İlk karşılaştığımızda "Neden başka bir şey yetiştirmeyi değil de bağcılığı seçtiniz?" diye sorduğum Akın Öngör'ü daha iyi anlıyorum şimdi. "Çünkü bu çok farklı bir ürün, katma değeri çok yüksek," diyor Öngör, "Üzümlerle tektek ilgilenmek, onların büyüyüp meyve vermesini, şaraba dönüşmesini görmek muhteşem... Bir kere çok bereketli, kendi pekmezimizi de yapıyoruz yetiştirdiğimiz üzümlerden. Sonra eşimize dostumuza hediye ediyoruz. Bundan daha güzel bir iş düşünemiyorum." İş hayatını bırakıp emekliliği seçen Öngör, yıllar önce 32 dönümlük bu arazinin bir bölümünde şaraplık üzüm yetiştirmek istediğinde şaşkınlıkla karşılamış herkes. Görüştüğü Türk şarap uzmanları "Bu topraklar şaraplık üzüme elverişli değil, üstelik burası çok sıcak," demiş. Ama o vazgeçmemiş, bu kez İsrail'den uzmanlar getirtmiş. Onlar "Ne münasebet, elbette burada şaraplık üzüm yetişir. r ki sulamasına ve bakımına özen gösterin," deyince, Öngör hemen kırmızı şaraplık üzüm fidanlarının siparişini vermiş Fransa'ya. Geçtiğimiz yıl ise 2004 yılı ürünüyle, adını bölgeden alan 'Selendi' markasıyla ilk Merlot-Cabernet Sauvignon-Şiraz karışımı kırmızı şarabını piyasaya çıkarmış. Bir bağbozumundan 6-7 bin şişe şarap elde ettiklerini söylüyor Öngör.
Haberin fotoğrafları