kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yakup Barokas

'Amerika'daki Yahudilerle aynı fikirde değiliz'

Sonat BAHAR
Musevi Cemaati'nin Türkiye'deki tek gazetesi Şalom, ekim ayında 60. yılını kutlayacak. Şalom'un yöneticileri Yakup Barokas ve Tilda Levi ile gazetelerini ve cemaati konuştuk..
60. yılını kutlamaya hazırlanan Şalom gazetesinin yayın koordinatörü Yakup Barokas ve yayın yönetmeni Tilda Levi ile görüştük... Her hafta 5 bin gazete basıyorlar. 20 bin civarında Musevi'nin Türkiye'de yaşadığını varsayarak her eve bir Şalom girdiğini, her Musevi'nin Şalom'u okuduğunu söylüyorlar. Amerika'daki Yahudi örgütü ADL'nin açıklamalarının ise Türk-Yahudi lobisinin düşüncelerini yansıtmadığının altını çiziyorlar.

- Cemaatle organik bir bağınız var. Bu tarafsızlığınızı etkilemiyor mu?
- Yakup Barokas: Cemaatle ilgili konular tabii ki hassas konular. Cemaatten yazdıklarımızla ilgili hiçbir zaman baskı gelmez. Fakat bizde oluşan bir otosansür var. Neyin yazılıp, neyin yazılmayacağını aşağı yukarı biliyoruz.

- Ne yazılamaz bu gazetede?
- Y.B:
Çok eski tarihli Şalom gazetelerinden birinde rastladım, sinegogda iki din adamı birbirine sille tokat girmiş. Ama ibadet yerinde bunun yapılmaması lazım. 'Bu olmaz;' diye yazmışlar. Şu anda böyle bir şey olsa, 'Bu imajımızı bozuyor,' diye yazmamayı tercih ederiz.

- Bir dönem vapurda rahatça Şalom gazetesi okunamazdı. Bu önyargı kırıldı mı?
- Tilda Levi: Tamamen değişti bu. Ben iyi bir şey yaptığıma inanıyorsam, bu ülkede yaşıyorsam kendi çıkardığım gazeteyi niçin okumayayım? Dolayısıyla ben çıkardığım zaman bunun yanlış olmadığını görenler de bir müddet sonra çıkarıp okumaya başladı. Şu anda her yerde okunuyor.

- Yazı kadronuzun ve okuyucularınızın tamamı Musevi cemaatinden mi?
- Y.B:
Zaman zaman konuk yazar alıyoruz, okuyucularımız içinde de cemaat dışından çok kişi var. İsrail Büyükelçisi'ne bile gönderiyoruz. O da 'Kaçırdığımız haberleri Şalom'dan okuyoruz,' diyor. Ortadoğu politikasını izlemek isteyen kişiler Şalom'u okuyor.