kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Ankara'nın günlük suyu Fırat'ın yarım saatlik suyu'

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Demirkol, kuraklıktan etkilenmek istemeyen işadamını Fırat'la sulanan Urfa'ya davet etti..
BAŞTA başkent olmak üzere ülkenin pek çok kesimi susuzluktan kavrulurken, GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa Fırat Nehri ile adeta suyun içinde yüzüyor. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirkol, küresel ısınmadan etkilenmek istemeyen yatırımcıları Fırat'tan beslenen Şanlıurfa'ya davet etti. Demirkol, şunları söyledi: "Bugüne kadar 'GAP' dedik, 'gelin yatırım yapın' dedik ama yeterince yatırımcı çekemedik. Belki bu kuraklık, küresel ısınma nedeniyle artık gelirler. Bütün Türkiye'de aşırı sıcaklıklar vardı. Urfa'da her zamanki sıcaklık vardı, belki 1-2 derece altındaydı. Kuraklık açısından bizde problem olmadı. Yağış olarak her zamankinden fazla yağış almadık ama ürün kaybı sorunu da yaşanmadı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'Ankara'nın günlük su tüketimini 650 bin metreküpe çekersek, su kesintisine gerek kalmıyor' diyordu. Şanlıurfa'da Urfa tünelleri vasıtasıyla alınan suyun debisi 328 metreküp. Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin toplam debisinden fazla. 33 dakikada Ankara'nın günlük su ihtiyacını karşılıyor." Saniyede 700 metreküp suyun Suriye'ye verildiğine işaret eden İsmail Demirkol, "İstifade edebileceğimiz çok büyük bir kaynak elimizin altında bulunuyor. Bugüne kadar değişik nedenlerle yatırım yapmayan girişimcilerimizi Urfa'ya bekliyoruz" dedi.

KOÇ'TAN SALÇA FABRİKASI
Koç Grubu'nun Tat Konserve markasıyla Urfa'da yüksek kapasiteli domates salçası fabrikası kurma girişiminde bulunduğunu duyuran Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demirkol, "Kuraklık nedeniyle mi bilmiyorum ama şimdi Urfa'da yeni fabrika için yer arayışındalar. Tarlalaları kiralayıp kendileri ekiyorlar. Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesindeki diğer 8 ilin toplam arazisi kadar sulanacak tarım arazisine sahip. Bu kadar arazi var. Fırat suyu varsa, aşılmayacak sorun sözkonusu değil" diye konuştu.