kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyada dün neler oldu?

ABD'li şirketler 466 milyar $'lık hisse geri alımı yapacak
Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma şirket hisse değerlerinin hızla düşmesine neden oldu. Gerek ABD ve gerekse Avrupa'da çok sayıda şirket düşük hisse değerlerinden faydalanarak piyasalarda işlem göre şirket kağıtlarını geri almaya (buyback) başladı. Birinyi Araştırma şirketinin rakamlarına göre, bu yıl ABD'li şirketler toplam 466 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacaklarını duyurdu. Bu oran 2006 yılından 311 milyar dolar seviyesindeydi. Buyback alımı hisse senetlerinin değerinin artmasına neden oluyor. Diğer yandan bir şirket kendi hisselerini satın alınca işlem gören hisse senedi sayısı azalacağından kağıt başına düşen kârın da artacağı hesap ediliyor. Bu nedenle buyback yapan şirketlerin hisselerine olan talep birden artıyor.

YATIRIMCI BASKISI
Hisseleri bu şekilde sıçrayan şirketlerin başında ABD'li General Electric (GE) geliyor. GE elindeki kaynağı şirket alımına yatırmaktansa 14 milyar dolarlık buyback yapmayı tercih etti. Şirketler genellikle büyük hissedarların baskısı üzerine buyback yapıyor. Geçene sene dünyanın en büyük petrol şirketi Exxon 31 milyar dolarlık buyback alımıyla rekor kırmıştı. Coca Cola 13 milyar dolarlık buyback yaptı. Yerinde seken hisse değerleri alım sonrası yıl içerisinde yüzde 15'lik yükselme kaydetti. Bunun sonucunda şirket hisseleri son yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Son olarak Nestle önümüzdeki üç yıl içerisinde 20 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını duyurdu. Yalnızca bu haberin duyulması bile bir anda hisse değerinin yüzde 10 oranında yükselmesine neden oldu. Bu yükseliş şirketin piyasa değerine 10 milyar dolar daha ekledi.

IMF için tek adaylı seçim doğru olmaz
Brezilya, Rusya'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için Avrupa Birliği'ne alternatif aday çıkarmasını destekledi. Moskova'ya giden Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, ülkesinin "IMF başkanlığı için tek adaylı bir seçimin doğru olmadığını düşündüğünü belirterek, ''Eğer IMF bütün dünyayı temsil etmeyi istiyorsa Avrupa'nınkinden başka adaylar da olmalı'' dedi. Mantega, ilke olarak çok adaylı bir seçimi desteklemekle birlikte, Brezilya'nın IMF Başkanlığı için hangi adaya oy vereceğine henüz karar vermediğini de söyledi. Rodrigo de Rato'nun ani istifasıyla boşalan IMF başkanlığı için AB'nin adayı Fransız Dominique Strauss- Kahn'a karşı Çek Cumhuriyeti'nin eski merkez bankası başkanı Josef Tosovsky'yi aday gösteren Rusya, IMF ve Dünya Bankası başkanlarının seçilmesinde sadece ABD ve Avrupa'nın söz sahibi olmasına dayanan 63 yıllık geleneği bozmak istiyor. (AA)

Kredi krizinin ucu Çin'e ulaştı Hong Kong yüzde 6.3 çakıldı

Amerikan konut kredisi piyasasında (mortgage) patlak veren krizin dalgaları Çin piyasasına kadar uzandı. Dün, Çin'in en büyük ikinci bankası olan Bank of China'dan yapılan açıklamada bankanın ABD mortgage piyasasında yaklaşık 9.7 milyar doları bulunduğu duyuruldu. Bank of China yetkilileri yatırımların ABD mortgage piyasasının daha düşük riskli aynı zamanda da az gelirli bölümlerlinde bulunduğuna dikkat çekerek mevcut kayıpların buna paralel düşük seviyeli olacağı ifade edildi. Haberin duyulması Çin piyasalarında düşük etkili bir dalgalanmaya neden oldu. Bank of China hisseleri Shenzhen Borsası'nda kısa süreli gerileme yaşarken Hong Kong Borsası'nda yüzde 6.36 oranına varan sert düşüler yaşadı. Ülkenin önde gelen Şanghay Borsası ise haberden neredeyse hiç etkilenmeyerek günü yüzde 1'lik bir artışla kapadı. Borsanın ilk olarak 5 bin puan markasını geçmesi tüm kötü haberlerin gölgede kalmasına neden oldu.

Vergiyi ödemedi hapsi boyladı

Japonya'da bir ev kadını üç yıllık bir süre içerisinde carry trade üzerinden 2.5 milyon Euro gelir elde etti. Ancak, Japon kadın elde ettiği gelir karşılığında devlete ödemesi gereken 890 bin euro yerine mücevher almayı tercih etti. Japon maliyesinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda yakalanan yatırımcı ev hanımı 1.5 yıl hapis ve toplam 215 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

NOTLAR
* BNP Paribas Amerikan mortgage krizi nedeniyle 3 fonunun faaliyetini geçici süreyle donduracağını duyurdu.

* Mortgage taksitlerini ödemede zorluk çeken ABD'liler kredi kartı faturalarını da ödememeye başladı.

*
ABD'de yeni ev satın alma oranı temmuz ayında yüzde 2.8 oranında yükselerek 870 bin adet olarak gerçekleşti.

* İngiliz Standard Chartered's bankasının ödeme zorluğu çektiğini açıklaması şirket hisselerini yüzde 4.7 düşürdü.

*
Goldman Sachs'ın 3 milyar dolar kaynak aktardığı hedge fon bölümü hisseleri geçen hafta yüzde 12 yükseldi.