kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dalga durulursa Türkiye'ye 1.6 milyar $ daha gelecek

HACER GEMİCİ
Son 18 ayda girişim sermayesi adı altında Türkiye'ye gelen yatırım tutarı 2.5 milyar doları buldu. Deloitte'un raporuna göre 'uluslararası bir kriz yaşanmazsa', Türkiye yatırım savaşlarına sahne olacak..
Gelişmekte olan ülkelerde potansiyelini tam olarak yansıtmayan şirketleri, daha sonra satmak veya halka arz etmek için satın alan ve girişim sermayesi olarak ifade edilen Private Equity, Türkiye'yi de keşfetti. Deloitte Kurumsal Finansman şirketinin yaptığı incelemeye göre girişim sermayesinin son 18 ayda (2006-2007 Haziran) Türkiye'de 15 şirkete yaptığı yatırım 2.5 milyar doları aştı. 1995'ten itibaren girişim sermayesinin Türkiye'ye olan ilgisinin ortaya konulduğu çalışmada 1995'ten bu yana aktarılan toplam yatırım tutarının 2.8 milyar dolar civarında olduğu ifade edildi. Bu dönemde Türkiye için ayrılan tahmini yatırım miktarının ise 3.6 milyar dolar olduğuna işaret edildi. Söz konusu rakamlardan halen kullanılmayı bekleyen 780 milyon dolarlık fonun bulunduğu dikkat çekerken, Türkiye için toplanan 850 milyon dolarlık yeni fonla birlikte yaklaşık 1.6 milyar doların Türkiye'deki şirketlere gelmek için hazır beklediği görülüyor. Bu da son dalganın durulması halinde Türkiye'ye gelebilecek olan girişim sermayesinin boyutlarını ortaya koyuyor.

2 MİLYAR DOLARI AŞAR
Deloitte Kurumsal Finansman'ın ortaklarından Barış Öney, teknik bilgilerine de dayanan Private Equity Raporu son 12 yıldaki gelişmeleri de gözler önüne seriyor.Raporun giriş bölümünde Öney, her geçen gün daha fazla girişim sermayesi yatırımcısının Türkiye'yi büyüme potansiyeline sahip ender yerlerden biri olarak gördüğüne işaret ederek, "BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerine yatırım yapmaya ilişkin en son küresel tez artık Türkiye'nin de eklenmesiyle 'T-BRIC' halini almış görünüyor. Türk şirketleri de bugün girişim sermayesi fikrine iki yıl öncesine göre çok daha açıktır" dedi. Deloitte'un raporunda Türk şirketlerine 2007 sonrası için yapılacak girişim sermayesi yatırım taahhüdünün 2 milyar doları aşabileceği de ifade edildi. Önümüzdeki dönemde mevcut yatırımcılar tarafından arayış ve inceleme faaliyetlerinin devam edeceğine dikat çekilen raporda, daha sonra şu ifadelere yer verildi:

* Halihazırda yapılmış yatırımların dışında Körfez Bölgesi'nden National Bank of Kuwait Capital, Eurasia Capital Partners, Alpax, CVC, Probel Capital Management, The Blackstone Group, Hellman&Frediman Europe Ltd, Ashmore Capital gibi yatırımcılar yatırım için hazırlanıyor.

* Probel, NBK Capital ve Carlyle İstanbul'da ofislerini kurmuş ve yatırımlar için hazırlanmakta.

* Son iki yılda şirketlerdeki hisselerini satarak fon biriktiren ve bunları girişim sermaseyi tarzında yatırım amaçlı kullanmayı planlayan Türklerin de artması bekleniyor.

* Ülkemizde ciddi makro belirsizlikler veya uluslararası krizler yaşamazsak, tarihimizde ilk kez aynı şirkete birden fazla fonun aynı anda talip olması sonucu Türkiye'de yatırım savaşları görmeyi bekliyoruz.
Haberin fotoğrafları