kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz

'Dalganın etkilerine karşı elimizdeki tüm silahları çekmekten kaçınmayız'

Beklenen faiz indiriminin gecikeceği mesajını veren Merkez Bankası, piyasalardaki dalgalanmanın enflasyona etkilerini sınırlamak için elindeki araçları etkin olarak kullanmaktan kaçınmayacağını açıkladı..
Merkez Bankası, dünya piyasalarını son 1 aydır çalkalayan dalgalanmanın Türkiye'ye etkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Banka, piyasalardaki olumsuz gelismelerin enflasyon görünümüne etkisini sınırlamak için elindeki araçları etkin olarak kullanmaktan kaçınmayacağını açıkladı. Ve Merkez, belirsizlik nedeniyle de yılın son çeyreğinde beklenen faiz indiriminin zamanlamasında ve miktarında değişimler olabileceğine işaret etti. Banka, dövizdeki hareketlenme nedeniyle kısa vadede enflasyon görünümünü değiştirecek bir tablonun olmadığına dikkat çekerken, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerin maliyet yönlü baskıları hafifleteceğini belirtti. Kurulun 14 Ağustos 2007 tarihli toplantısına ilişkin değerlendirme özeti dün yayımlandı. Piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeniyle risk algılamasındaki artışın yurt içinde kredi faizlerindeki düşüşü sınırlayacağına işaret eden Merkez Bankası, bankaların kredi verme isteginin de azalabilecegi tahmininde bulundu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz yılın ağustos ayında, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarında gözlenen gerilemenin bu yılın aynı döneminde tekrarlanma olasılığının düşük olduğuna dikkati çekerek, ağustos ayında gıda fiyatlarının ve yıllık TÜFE enflasyonun geçici olarak yükselebileceğini "not ettiği'' ni bildirdi.

'GELİŞMELERİ İZLİYORUZ'
Merkez Bankası raporunda şu noktalara işaret etti:

* Uluslararası piyasalardaki gelismeler ve bunun yurt içi piyasalara etkisi dikkatle izlenmeye devam edilecektir. Merkez Bankası, dünya piyasalarındaki olumsuz gelişmelerin enflasyon görünümüne etkisini sınırlamak için elindeki araçları etkin olarak kullanmaktan kaçınmayacaktır. Bu çerçevede Kurul, toplantıda aynı zamanda likidite gelismelerini ve likidite yönetim stratejisini de değerlendirmistir. Önümüzdeki dönemde YTL likiditesinin yeterli düzeylerde seyredeceği öngörülmüştür. Merkez Bankası, gerektiği taktirde mevcut açık piyasa araçlarını kulanarak likidite düzeyini her iki yönde ayarlayabilecektir. Bu yolla olağanüstü boyuttaki dalgalanmalar dısında, gecelik vadeli faizlerin Merkez Bankası borçlanma faizlerine yakın bir seviyede oluşması yönündeki temel politika sürdürülecektir.

* Temmuz ayının ikinci yarısında şehir içi telefon görüşme ücretlerinde yapılan indirimin haberleşme hizmet grubu fiyatları üzerindeki etkisi büyük ölçüde ağustos ayında görülecektir.

* Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görülürken, dış talebin büyümeye katkısı azalmakta ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir.

* Mevsimsellikten arındırılmış özel tüketim harcamalarının yılın ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla sınırlı bir artış göstermesi beklenmektedir.
Haberin fotoğrafları