kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dalgada 5.3 milyar dolar sattık!

RAHİM AK
Global dalgalanmanın etkisiyle 1.41 YTL'ye kadar çıkan doları, 2001 krizinden sonra korkup dolar biriktiren vatandaşın satışı tuttu. Bu dönemde toplam 5.3 milyar dolar satan vatandaş, doları tekrar 1.32 YTL'ye indirdi..
Global dalgalanmayla borsa ve bonoda 95 milyar dolara varan yatırım yapan yabancı fonların, döviz alıp çıkışı ile yükselen doları vatandaşın durdurduğu anlaşıldı. 2001 krizinden bu yana döviz alıp beklenyen ancak sürekli zarar etmekten bıkan vatandaş dalgayı fırsat bilip satışa geçince dövizin yükselişini de frenledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) rakamlarına göre krizin başladığı 23 Temmuz'da 64.2 milyar dolar olan gerçek kişilerin yani vatandaşın bankalardaki döviz hesabı 20 Ağustos'ta 58.9 milyar dolara geriledi. Yani üç büyük dalga halinde gelen krizde vatandaş toplam 5.3 milyar dolarlık döviz satarak kurun çıkışına fren oldu. Vatandaş, global dalgalanmanın durulduğu ve piyasaların normale döndüğü 21 Aralık'ta ise yaklaşık 1 milyor dolarlık alım yaparak döviz hesabını 60.9 milyara çıkardı.

YÜKSELDİĞİNDE SATTILAR
Döviz kurunun hareketi ve bankalardaki gerçek kişilerin döviz hesaplarının kriz döneminde kur yükseldikçe tam tersi hareket ettiği yani yaklaşık 5 yıldır 1.50-1.60 YTL'den döviz alıp biriktiren ancak kur yükselmedikçe hayal kırıklığına uğrayan vatandaşın her yükselişi fırsat bilip dolar sattığı görülüyor. Örneğin, küresel dalgalanmanın Asya'ya sıçradığı ve borsaların en fazla düştüğü ve doların 1.28 YTL'den 1.42'ye çıktığı gün olan 16 Ağustos'ta vatandaş bu kurdan 2 milyar dolarlık satış yaptı. 15Ağustos'ta 62.9 milyar dolar olan vatandaşın döviz hesabı tutarı 17 Ağustos'ta 59.9 milyar dolara geriledi. BDDK rakamlarına göre kriziden sonra şirketlerin tuttuğu döviz hesapları da 1.6 milyar dolar azalarak 32.7 milyar dolardan 31.1 milyar dolara indi. Toplamda ise Türkiye'de döviz mevudat dalgalanmanın başladığı günden bu yana 97 milyar dolardan 92.1 milyar dolara kadar düştü. Merkez Bankası'nın yayınladığı ve verileri üç hafta geriden takip eden bültene göre de krizin ilk iki haftasında 23 Temmuz-10 Ağustos arasında Türkiye'de yerleşiklerin döviz mevduatı 86.4 milyar dolardan 3.1 milyar dolar azalarak 83.3 milyar dolara geriledi. Vatandaşın bu gerilemedeki payı da yine aynı kurumun rakamlarına göre 1.2 milyar dolar oldu.
Haberin fotoğrafları