kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Su kalmadı, iki il birbirine girdi!

ŞAH TANYERİ
Adapazarı TSO Başkanı Öztürk, Sapanca Gölü'nden Kocaeli sanayisi için belirlenenin üzerinde su kullanıldığını belirterek, "Başbakan el koysun, sahibi belirlensin" dedi..
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Kanbak ise Sapanca'dan büyük miktarda su kullanmadıklarını savundu. Kanbak, iki ilin belirli nispetlerde su alması gerektiğine dikkat çekti

Küresel ısınmaya dayandırılan susuzluk, Toyota, Ford Otosan, Honda, Tüpraş, Kordsa gibi ülkenin dev sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapan Sakarya ve Kocaeli'ni deyim yerindeyse su savaşının eşiğine getirdi. Komşu iki ilden Sakarya'nın içme suyunu temin ettiği Sapanca Gölü'nden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci bir isale hattı ile su çekmek istemesi, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) tepkisine neden oldu. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk, Sakarya'da geçtiğimiz yıllarda 10 metre derinlikte su alınabilirken bugün 90-100 metrelerde zor su bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Derelerimiz kurudu. Sakarya Nehri çok zayıf akıyor. Üstüne üstlük. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bizim içme suyumuzu alarak hem bahçe sulamasında kullanıyor, hem de sanayiye işlem suyu olarak satıyor. Gebze'ye buradan su veriyor. Sapanca Gölü'nde yıllık 120 milyon metrüküp su rezervi var. 10 milyon metreküpü deşarj edilmeli. 60 milyon metreküpünü Sakarya ili kullanmalı. 35 milyon metreküpü Kocaeli'deki hem Tüpraş hem Kocaeli'nin de kuruluşlarının kullanması lazım. Ama ne var ki Kocaeli 75 ila 90 milyon metreküpe kadar su kullanıyor. En büyük sıkıntımız bu. Gebze ve Kocaeli sanayisi için, Yuvacık Barajı'ndaki su rezervi bitince, Sapanca Gölü'nden ikinci bir isale hattı çekmek için 168 santimlik boru döşüyorlar. Sakarya için Sapanca'dan başka su rezervi yok. Bu da elden gitti. Sapanca havzasının koruması, kollanması lazım. Her isteyen boru döşeyip su çekebiliyor. Sahipsiz."

BAŞBAKAN EL KOYSUN
Göldeki suyun sahilden 10 metre çekildiğini belirten Öztürk, "Sapanca Gölü'nün durumu vahim. Eğer yağışlar hızlanmazsa, susuz kalabiliriz. Böyle giderse 1 ay sonra kimse hayat bulamaz. Başbakan'ın el koyması, gölün sahibinin belirlenmesi lazım" diye konuştu. Erol Öztürk, kapaklar kapatıldığı için kendini yenileyememesi nedeniyle gölün her geçen gün kirlendiğini de kaydetti.

TASARRUFTA TİTİZ DAVRANIYORUZ
Adapazarı'nda su ile işlemi olan pek sanayi kuruluşu bulunmadığını da belirten Öztürk, "Sanayi kuruluşlarımızın pekçoğu yeraltı suyu kullanıyor. İçme suyumuza pek zarar vermiyorlar. Sakarya'da sanayiye su verememe, üretim aksaması gibi bir durum olmaz" dedi. Sakaryalıların su konusunda titiz davrandıklarını ifade eden Öztürk, vatandaşları da su tasarrufu için bilinçlendirdiklerini bildirdi.