kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

6 milyon YTL'lik yatırımla 30 bin metreküp su arıtıyor

* Büyük kentler için örnek olabilecek tesisler var mı?
Polatlı'da seçimden önce açılışı yapılan bir tesisimiz var. Kuyu ve drenaj sularından temiz su elde ediliyor. Günde 30 bin metreküp su arıtyor ve Polatlı'ya veriyor. Türkiye'de bunu ilk yapan Polatlı Belediyesi ve bunu Dünya Bankası kredisiyle yaptı. Projenin bedeli yaklaşık 6 milyon YTL. civarında. Buradaki maliyet daha ucuz, litresi 10 kuruşa kadar düşüyor. Tuzluluk oranı daha az.

* Bu tesisler acil durumlarda devreye girecek şekilde planlanabilir mi?
Bu tesisler devamlı çalışmak zorunda olan tesisler. İstanbul gibi büyük bir kenti düşünürseniz, zaten diğer su kaynaklarından gelecek sulara bir takviye olarak da bu tesisleri düşünebilirsiniz. Dünyada günde 100 bin, 200 bin metreküp su sağlayan tesisler var. Örneğin İsrail'de Kanarya Adaları'nda var. Adalar için bu tek çözüm. Kuzey Kıbrıs'ta bu konuda yoğun çabalar var. Bizim Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde bir tesisimiz var. Kapasitesini bin metreküpten 4 bine çıkartılıyor. Önemli olan ihtiyacın olduğu yerin yakınına tesisi kurmak. Böylece pompa istasyonları kurup suyu taşımak zorunda kalmıyorsunuz. Ayrıca ilk tesisi kurduktan sonra gözlemler yapıp sistemi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebiliyorsunuz. İlk başta çok büyük bir tesis yapılabilir ama ilk olarak yapılması gereken 10 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak büyüklükte bir sistem kurup sonuçlarına bakmak olmalı.

* Dünyadaki diğer sistemlerle rekabet edebiliyor musunuz?
Maliyet anlamında en düşük sistemler bunlar, dünyada uygulayanlar da var. Dünyadaki diğer firmalarla her türlü rekabete girebiliriz çoğu bizimle rekabet edemez. Teknolojimize o kadar güveniyoruz. Birçok parça dışarıdan geliyor ama önemli olan dizaynı doğru yapmak ve sistemleri ihtiyaçlara uygun kurmak. Yaptığımız bir fabrika kurmaya benziyor. Pakistan'da çok yoğun çalışıyoruz. Karaçi'de ve Baloçistan bölgesinde çalışıyoruz. Burası Taliban bölgesi olarak da biliniyor; ancak kaleşnikoflarlar gidebiliyorsunuz. Korumalarla gidebildiğiniz bir yer.