kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu

Diyanet: Din dersleri kalsın, içerik değişsin

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
AİHM'nin Alevilerin başvurusu sonrası kararı beklenirken Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, seçmeli din dersi formülüne karşı çıktı: Kaldıracağımıza, üzerinde tartışalım, değiştirelim..
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Alevi bin ailenin açtığı dava üzerine, zorunlu din dersiyle ilgili kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Karar öncesi anayasa değişikliği ile zorunlu din dersinin seçmeli yapılması önerisi tartışılırken Milli Eğitim Bakanlığı da "zorunlu - seçmeli" formülü üzerinde çalışıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ise farklı bir öneride bulundu. Dersin zorunlu olarak devam etmesini insanlığın, Türkiye'nin ve gelecek neslin hayrına gördüğünü söyleyen Bardakoğlu, "Yanlışlar varsa yanlışları düzeltelim. İçeriğini tartışalım. Hatta ismini bile tartışıp değiştirebiliriz. Ama çocuklara dini, milli, manevi ve insani değerleri mutlaka vermeliyiz" dedi.

FARKLILIKLAR YANSISIN
Zorunlu din dersini 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in en isabetli ve önemli katkısı olarak gören Bardakoğlu bu derslerin batı ülkelerinde de olduğuna dikkat çekerek, kaldırma veya seçmeli hale getirme yerine "değiştirelim" önerisi getirdi. Bardakoğlu, şunları söyledi: "Çocuklarımızı nehirleri öğreterek, tarihi de vurdu kırdı anlatarak eğitemeyiz. Türkiye'de farklı inanç gruplarının bu dersle ilgili görüşleri alınmalı. Gayrimüslüm ve ateistlerin de bu dersten rahatsız olmayacakları şekilde dersi kültürel bilinçlenme, bilgi birikimini artırma çizgisine getirebiliriz. Dersin seçmeli olduğu dönemler oldu. Türkiye'nin seçmeli din dersinden neden bu noktaya geldiğini iyi hatırlamak gerek." Bardakoğlu, AİHM'nin zorunlu din dersinin insan haklarına aykırı olduğu yönündeki yaklaşımını da eleştirerek "İki gün sonra AİHM Atatürk İlke ve İnkılapları dersini de insan haklarına aykırı görebilir. Tek bir tarih okutun diyebilirler. Ne zamana kadar insan hakları deyince akan suları durduracağız. Tartışmalı, ikna etmeliyiz."

BAKANLIK DA MESAFELİ
Milli Eğitim Bakanlığı da seçmeli din dersine mesafeli yaklaşıyor. Dersin gençler için önemli olduğunu düşünen Bakanlık "zorunlu seçmeli ders" formülü üzerinde duruyor. İngiltere'de de uygulanan sisteme göre din dersi bütün öğrencilere zorunlu olarak veriliyor. Ancak dersi almak istemeyen öğrencinin bir dilekçe ile başvurması yetiyor. İstemeyen öğrenci dersi almıyor. Formülle seçmeli din kültürü dersinin, öğretmen yetersizliği veya yeterince talep olmaması gibi nedenlerle açılmamasının önüne geçilebileceği düşünülüyor.