kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İstanbul'da yalıtımlı bina oranı % 10

Yılda 400 bin yeni yapıya ruhsat verilen Türkiye'de yalıtım oranı yüzde 30 ile en çok Ankara'da. İstanbul'daki binaların ise sadece yüzde 10'unda ısı yalıtımı uygulanmış..
* Türkiye'de binaların ne kadarında ısı yalıtım sistemi var?
Türkiye'de bina stoku 8 milyon civarında. Yılda 400 bine yakın binaya ruhsat veriliyor. Yeni yapılan binalarda ısı yalıtım kuralları daha fazla uygulanıyor. Ama yine de bu oran, İstanbul'daki mevcut binalarda yüzde 10. Ankara'da bu oran daha yüksek; yüzde 30'larda.

* Bu oranlar Avrupa ülkelerinde nasıl?
Tüm dünyada enerji politikaları önem kazanıyor. Çünkü enerji kaynakları tükeniyor. Avrupa ülkelerinde bu oranlar ortalama yüzde 50-60'lara ulaşmış durumda. İsveç, Norveç gibi yüzde 100'e ulaşmış ülkeler de var. Ama bu ülkeler daha fazla enerji tasarrufu etmek istiyor. Bu nedenle devlet diyor ki, "Emlak vergilerini yüzde 5 düşüreceğim, yalıtım kalınlıklarınızı arttırın." Bunun için ek yatırımlar yapılıyor, yalıtım malzemelerinin kalınlığı arttırılıyor. Bu kalınlık Türkiye'de 2-2.5 santimetre iken Avrupa'da 4.5-5 santimetre.

* Mardav ısı yalıtımı dışında diğer yalıtım hizmetlerini de veriyor mu?
Biz Türkiye'de faaliyetlerimize ısı yalıtımıyla başladık. Ama bugün ısı yalıtımının yanı sıra su, ses, yangın gibi yalıtımın tüm alanlarında hizmet veriyoruz. Ses yalıtımı, son tüketicinin yaşamına konfor yönüyle yeni yeni girmeye başladı. Özellikle beton, çok katlı, prefabrik ünitelerdeki yaşamlarda, sesler çok kolay transfer edilebiliyor. Bu nedenle biz de çok sık talep alıyoruz. Özellikle darbe sesi kesme için yapılan talep birkaç sene öncesine göre yüzde 100 arttı. Bir işadamı da villasının bodrumunu poligona çevirmek için bizden yardım istedi.

* Türkiye'de üretim yapıyor musunuz?
Su yalıtımı konusunda üretici ve dağıtıcıyız. Yılda 12 milyon metrekare su yalıtım malzemesi üretiyoruz. Türkiye'de 2007 tahmini pazar 70 milyon metrekarelerde olacak. Kırma çatılarda su yalıtımını ilk karşılayan ürün, çatı kaplama malzemesidir. Biz hem bunu hem de komple çatının yalıtım sistemlerini yapıyoruz.

* Bu zamana kadar hangi projelerde yer aldınız?
Akmerkez, Swiss Otel, Conrad Otel ve daha pek çok iş merkezinin çatıları hep bizim sistemlerimizle yapıldı. Eskiden proje ağırlıklı satıyorduk ama artık daha çok son kullanıcıya satıyoruz. Projelere satış payımızı yüzde 30'lara indirdik.