kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mehdi Eker

Kuraklığa karşı her tedbir masada

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Tarım Bakanı Eker, kuraklık nedeniyle bu yıl buğday rekoltesinin 3-3.5 milyon ton azalacağını belirterek, "Gereken tedbiri alırız. Çiftçiye'de destek oluruz" dedi..
Buğday rekoltesi kırmızı alarm veriyor. Merkez Bankası'nın, dikkat çektiği kuraklık riskinin son etkileyeceği tablo buğday rekoltesinde yaşanıyor. Bu yıl buğday hasadının geçen yıla göre 3-3.5 milyon ton azalacağı tahmin ediliyor. Tarım Bakanlığı ise ekmek fiyatlarında artış yaşanmaması için "B Planı" hazırlıyor. Bakanlık, seferberlik stoklarının kullanımı ve ithalat yapılması dahil tüm seçenekleri masada tutuyor. Tarım Bakanı Mehdi Eker, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Gıda güvenliği ile ilgili stok politikamız var. 70 milyonun menfaati neyi gerektiriyorsa o yapılır" dedi. Eker, kuraklıktan etkilenen çiftçiye, ürün türüne göre, dekar başına 12-20 YTL destek verileceğini söyledi. Eker, kuraklığın, hububat rekoltesine etkisiyle ilgili olarak şu bilgiyi verdi: "Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacı 18 milyon ton. Aylık 1 milyon ton buğday, ekmeklik unda kullanılıyor. Bu da yaklaşık 12 milyon ton ediyor. Üretimin kalan kısmı ise tohumluğa, iç kullanıma ve yemliğe ayrılıyor. 2006 yılında 20 milyon ton buğday rekoltesi vardı. Bizim hesabımıza göre bu yıl 16.5-17 milyon ton buğdayımız olacak."

ÜRETİCİYE DESTEK
2006 yılı buğdayını stokta tutan ve fiyatların yükselmesini bekleyen tüccarlar bulunduğunu hatırlatan Eker, "Hububat ticaretine ciddi bir yönelme var. Buna karşın bizim de gıda güvenliği ile ilgili olarak stok politikamız var. Piyasada oynaklık yaşanmaması için gereken tedbiri alırız. Bu sorun kuraklıktan kaynaklanıyor" dedi. "Ön bilgilerimize göre, Güneydoğu'da verim yüzde 10 civarında arttı ama Orta Anadolu'da, İç Ege ve Güney Marmara'da kayıplar var" diyen Eker, kuraklıktan etkilenen çiftçilere verilecek destekleri ise şöyle özetledi: "Kuraklık kararnamesi kapsamında 40 il bulunuyor. Yüzde 3 ve üzeri ürün kaybına uğrayan çiftçilerin 31 Temmuz'a kadar başvuruları alındı. Her il ve ilçede, içinde üreticinin de bulunduğu hasar tespit komisyonları oluşturuldu. Maalesef dünyada kuraklık ile ilgili bir sigorta sistemi yok. Tarım sigortası dolu, sel, yangın v.b risklerle sınırlı. Bu nedenle bakanlık olarak bu yıl buğday için dekar başına 15 YTL, arpa için 12 YTL, yem bitkisi için 20 YTL kuraklık ödemesi yapılacak."