kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Japon ev kadınları TL'ye sardı, Merkez kaygılandı'

Japon ev kadınları 'carry trade' ile kur spekülatörü oldu. Times'ın haberine göre günde 15 milyar $'ı yöneten kadınlar Türk Lirası aşkı yüzünden Merkez Bankası'nı kaygılandırıyor..
Japon ev kadınları uluslararası finans piyasalarını yönlendiren işlemleri ile geleneksel imajlarını yıktı. Döviz ticaretine merak saran Japon kadınları özellikle Türk Lirası'na yakın ilgi gösteriyor. İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesinin haberine göre, Japonya'da düşük faizli para biriminden borçlanıp getirisi yüksek para birimine yatırım anlamına gelen "carry trade" son dönemlerde Japon kadınların en popüler ilgi alanlarının başında geliyor. Haberde, Ankara'dan 5 bin 400 mil uzakta başkent Tokyo'da yaşayan ev hanımlarının sabahın ilk saatlerinde uluslararası para piyasalarını inceledikleri ve döviz ticareti ve carry trade işlemleri ile hem küresel ekonominin hem de Japon ekonomisinin büyümesine katkıda bulundukları belirtildi. 'Online kur spekülatörleri' olarak da adlandırılan Japon kadınlar internet üzerinden günde ortalama 15 milyar dolarlık işlem gerçekleştiriyor. Habere göre, Japon kadınları özellikle Türkiye, Yeni Zellanda, Brezilya, Güney Afrika ve İzlanda para birimlerine yatırım yapıyor. Bu ülkelerin para birimlerinin yüksek getirileri nedeniyle tercih edildiğini bildiren gazete, Türkiye Merkez Bankası'nın bu ilginin sona ermesinden kaygılandığını belirtti. Gazetenin 'Kimono Tüccarları' başlığıyla verdiği haberde, carry trade yapan Japon kadınlarının sayısındaki artışın Türk yetkilileri şoka soktuğu kaydedildi. "Türkiye'nin kâbusu, Japon ev kadınlarının liradan çekilerek çökmesine neden olmalarıdır" yorumunda bulunan İngiliz gazete, "Tokyo'da Shiba Parkı'na yukarıdan bakan zarif bir kafeteryada Ritsuko Shiono, pembe süslü cep telefonundaki döviz kurlarına bakmak üzere gözlerini kitabından kaldırıyor. Özellikle Türk lirası ile ilgileniyor. Türk Merkez Bankası, Ritsuko ve onun gibi sessizce küresel döviz piyasalarının kontrolünü ele geçiren binlerce kadın nedeniyle panikliyor" denildi. Japon ev hanımlarının spekülatif yaklaşımları karşısında tek endişi duyan ülkenin Türkiye olmadığını ifade eden gazete, "Yenin yüzde 0.5 faizi ile, örneğin, Yeni Zelanda dolarının yüzde 8.25 veya Türk Lirası'nın yüzde 17.5 faizi arasında büyük bir fark var. İki ay önce Yeni Zelanda hükümeti dolar satarak piyasaya müdahale etmeye çalıştığında çabaları hemen Japon yatırımcılar tarafından etkisiz hale getirildi" denildi.

EN ESKİ TABULAR YIKILDI
20'li yaşlardan 70'li yaşlara kadar birçok Japon ev hanımının carry trade yapmadıkları zamanlarda ise hisse senedi piyasası, bono ve emlak sektörlerini incelediklerini belirten gazete, gelişen yatırım ortamında Japon kadınları için en eski tabulardan biri olan 'Para' kelimesinin artık Japon kadınlarının hayatının merkezinde yer aldığı bildirildi.