kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ali Coşkun

Petkim'in ortaklarına ilişkin hassas olunmalı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, siyasete veda ederken ekonominin geleceğine ilişkin önemli mesajlar verdi. IMF ile ihtiyatlı denetimi esas alan, normalleşme sürecini ifade eden yeni bir dönemin başlaması gerektiğini savunan Coşkun, cari açığın endişe verici boyutlara ulaşabileceği uyarısında bulundu. Coşkun, 60'ıncı Hükümeti bekleyen ekonomi gündemini şöyle özetledi:

* PETKİM UYARISI: Petkim stratejik bir yatırımımız. Bize göre sermayenin dini, ırkı, rengi olmaz. Türkiye yatırım sermayesinden istifade etmeli. Ancak Petkim gibi stratejik bir yatırımda kuruluşların sermaye renginde değil ama yapısında hassas olmak gerekir. "Gerekli incelemeyi yapın" diye Özelleştirme İdaresi'ne uyarıda bulunduk.

* IMF İLE AYRILIK SİNYALİ: IMF ile ilişkiler stand-by yapılmadan ihtiyatlı denetim kapsamında sürdürülmeli, Türk ekonomisinin geldiği seviyeye güven artırılmalıdır. 4. madde uyarınca ihtiyatlı denetim her ülke için geçerlidir.

* MERKEZ'E ÇAĞRI: Merkez Bankası'nın faizler ve döviz konusunda biraz daha hassasiyetinin artmasını beklemekteyiz.

* ÖZERK KURUMLARA SAHİP ÇIKILSIN: Özerk kurumları devletleştirmek sakıncalı. Maliye Bakanlığı'nın ağırlığını koyması sonucu özerk kurumlar vesayet altına alınıp çalışmaları sınırlandırıldı.

* CARİ AÇIĞA DİKKAT: Dış ticaret açığının beslediği cari açığın, giderek büyümesi endişe verici boyutlara ulaşabilir. Hassasiyetle takip edilmelidir.

* GÜMRÜK BİRLİĞİ'NE NEŞTER: Gümrük Birliği çerçevesinde uygulanan Ortak Gümrük Tarifesi (OGT) acilen masaya yatırılmalı ve Türkiye'nin tam üyeliğine kadar ertelenmelidir. Üçüncü ülkelere karşı OGT dışında tarife uygulanmadığı için Türk dış ticareti olumsuz etkilenmektedir.