kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye Avusturya hakkında şikâyet edecek

Yeni Haber
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Avusturya'nın, terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki elebaşılarından Rıza Altun'u serbest bırakıp Irak'a göndermesiyle ilgili olarak, Türkiye'ye henüz tatmin edici bir izahatta bulunmadığını söyledi...
Bilman, haftalık basın toplantısında, Avusturya'nın, terörist Altun'u serbest bırakıp Viyana'dan Erbil'e göndermesiyle ilgili olarak Türkiye'nin girişimlerine bir yanıt verip vermediğinin sorulması üzerine, "Avusturya'dan bizi tatmin edecek nitelikte herhangi bir izahat aldığımızı söyleyemem" dedi.

"Kendilerince bazı gerekçeler öne sürmüş olmakla birlikte, Avusturya'nın Interpol kırmızı bülteniyle aranan, aynı zamanda hakkında Avrupa Tutuklama Müzekkeresi olan bir şahsı bu şekilde Irak'a yollaması kabul edilmez bir durumdur" diyen Bilman, Avusturya nezdindeki girişimlerinin yanı sıra AGİT başta olmak üzere uluslararası örgütler nezdinde de Avusturya hakkında şikayette bulunduklarını bildirdi.

Bilman, "Diğer yandan, bildiğiniz gibi, Irak hükümetinden de aramızdaki mevcut adli yargı yardımlaşma anlaşması çerçevesinde, adı geçenin Türkiye'ye iadesini resmen talep ettik. Henüz bir cevap almış değiliz" diye konuştu.

Sözcü Bilman, hangi örgütler nezdinde şikayette bulunulduğunun sorulması üzerine, halen bunun üzerinde çalıştıklarını, yakında BM nezdinde de şikayette bulunacaklarını belirtti. Avusturya ile ikili ilişkiler anlamında, ekonomik ya da diplomatik herhangi bir adım atılıp atılmayacağının sorulması üzerine, bunların
halen değerlendirildiğini ifade eden Bilman, Avusturya'nın hareketinin "kasıtlı" olduğunu düşünüp düşünmediğine dair bir soruya da "Şu ana kadar vermiş oldukları izahatın tatminkar olmadığını söyleyebilirim" yanıtını verdi.

Interpol'ün kırmızı bülteniyle aranan "Ali" kod adlı terörist Rıza Altun, 4 Temmuz günü Avusturya'ya giriş yaparken gözaltına alınmış ve daha sonra 13 Temmuz günü mahkeme kararıyla serbest bırakıldıktan sonra Viyana'dan uçakla Erbil'e gitmesine izin verilmişti.