kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ders kitaplarında Atatürkçülük rötuşu

NERGİS DEMİRKAYA
AKP'nin hukukçu vekili Üskül'ün "Anayasadan Kemalizm çıkarılsın" önerisi tartışılırken bakanlık, ilköğretim kitabındaki Atatürkçülük vurgusunu artırmak için harekete geçti..
AK Parti'den Mersin milletvekili seçilen anayasa hukukçusu Zafer Üskül'ün "Anayasadan Kemalizm çıkarılsın" önerisi tartışmalara yol açarken, Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim ders kitaplarındaki Atatürkçülük vurgusunu artırmak için harekete geçti. Öğretmenlerin, yeni müfredata göre hazırlanan ders programlarında Atatürkçülük konularının yüzde 40 oranında eksik yansıtıldığı itirazları üzerine, Talim Terbiye Kurulu eksiklikleri tek tek belirledi. Kurul'da oluşturulan 10 kişilik bir komisyon şimdi tespit edilen eksikliklere göre ders kitaplarında nasıl değişiklikler yapılması gerektiği üzerine bir öneri paketi hazırlıyor. SABAH'ın ele getirdiği rapora göre yeni ilköğretim ders programlarında Atatürkçülük konularında tespit edilen eksiklikler ve öğrenciye kazandırılamayan davranışlar şunlar:

HAYAT BİLGİSİ
* Atatürk'ün ölüm günü verilmiş, ölüm tarihi verilmemiş.

* Atatürk'ün anıt mezarının adını ve bulunduğu yeri söyleme davranışları yok.

* Atatürk önderliğinde milletin birçok hak ve hürriyete kavuştuğunu söyleme ve örneklendirme ile insan hak ve hürriyetlerine Cumhuriyet yönetimiyle kavuştuğumuz yeterli ölçüde anlatılmıyor.

* Atatürk'ün Türk milletinin kalkınıp gelişmesi ve mutlu yaşaması için yaptığı yenilikler yeterince vurgulanmıyor.

SOSYAL BİLGİLER
* Atatürk'ün düşünce sistemini oluştururken dünyadaki ve ülkedeki olaylardan etkilendiğini açıklama hedefi eksik.

* Atatürkçülüğün amacının Türk milletinin bağımsız yaşaması, devlet idaresinde söz sahibi olması, Atatürkçülüğün aklın ve bilimin rehberliğinde Türk toplumunun huzur ve esenlik içinde yaşamasını esas aldığı vurguları eksik.

* Eğitim öğretimde laiklik ilkesine niçin bağlı kalmak gerektiğini açıklama vurgusu yetersiz.

* Atatürk'ün milli dış politika konusunda düşüncelerini fark etme, barış içinde yaşama ilkesi vurgusu eksik.

* TSK'nın önemini fark etme hedefinde TSK'nın milli birliğimizin simgesi ve geleceğimizin teminatı olduğunu, TSK'nın Türk milletinin her zaman hizmetinde olmaktan gurur duyduğu yeterince vurgulanmamış. Aynı bölümde TSK'nın görevlerini kavrama hedefinde, TSK'nın Türk yurdunu ve TC'yi koruduğu ve kolladığı, yurdumuzun güvenliğini sağladığı tam yansıtılmamış.

TÜRKÇE
* Atatürk'ün iyi kalpliliği ile ilgili hedef ve davranışlar ve çocuk sevgisini vurgulayan parçalar kitaplarda eksik. nAtatürk'ün kişilik özelliklerini tanımayla ilgili şiirler eksik.

MATEMATİK
* Atatürk'ün ölçülerle ilgili yeniliklerin tarihlerini içeren problemleri çözebilme konusu eksik. Konu bütünlüğü yok.

FEN VE TEKNOLOJİ

* Atatürk'ün akılcılığa ve bilime verdiği önemi kavrama konusu bütünlük içinde verilmemiş. Bilimin hayatımızdaki yeri ve önemi yeterince açıklanmamış

* Bilim ve teknolojinin temelinde akılcılığın yer aldığı örneklerle açıklanmıyor.

* Atatürk'ün akılcılık ve bilim konusundaki sözlerinden örnekler yok.