kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yüksek Askeri Şura toplandı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Yüksek Askeri Şura toplandı
TSK bünyesinde yeni komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) bugün toplandı. Bir oramiral ile 4 orgeneralin emekli olmasının beklendiği YAŞ'ın en önemli özelliği ise 22 Temmuz'dan sonra asker ve sivil kanadı bir araya getiriyor olması.

Başbakan Erdoğan, karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral
Yaşar Büyükanıt tarafından karşılandı.

YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu'nda saat 09.55'te
başladı.

Toplantıya, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney katılıyor.
Toplantıda, şura ile ilgili diğer generaller de yer alıyor.

Şurada, 'bekâr komutan' olarak bilinen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney'in emekliliği bekleniyor. Bu mevkiler için üç paşa orgeneralliğe terfi edecek.

HAVA VE DENİZDE DEĞİŞİM

Görev süresinin 30 Ağustos 2007 tarihi itibariyle dolması nedeniyle emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun gelmesi bekleniyor. Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecek. TSK'yı ilgilendiren diğer konuların da görüşüleceği Şura'da, çeşitli nedenlerle TSK ile ilişikleri kesilecek personelin durumu ele alınacak. Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

YAŞ toplantısında, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirallerin
bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin
uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınacak.

Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılacak personelin durumları da toplantıda
değerlendirilecek.

Şurada, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ilgilendiren diğer konular da
görüşülecek. Şura çalışmaları, 3 Ağustos Cuma günü tamamlanacak.
YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantısı, 4 Ağustos Cumartesi günü
kararların açıklanmasıyla sona erecek.

Toplantı öncesinde, basın mensuplarının iki ayrı grup halinde kısa
süreli görüntü almalarına izin verildi.