kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bush, PKK liderleri için 'paket' planı hazırladı

ABD basınının duayenlerinden Novak, Washington Post'ta, Bush yönetiminin PKK liderlerine yönelik Türkiye ile ortak operasyon hazırladığını yazdı. İşte "Bush'un Türk kumarı" başlıklı makale:..
Afganistan'daki zorluklar ve Irak'ta içine girilen bataklık Bush yönetimini tehlikeli ve sorgulanabilir yeni gizli operasyonlara bulaşmaktan alıkoymuyor. Üst düzey ABD yetkilileri Türk meslektaşlarıyla birlikte Kürt gerillalar ve liderlerine yönelik ortak bir askeri harekat üzerinde görüşüyor. Bu adımın amacı Türkiye'nin Irak'ı işgal etmesini engellemeye çalışmak. Operasyonun detaylı planları henüz yapım aşamasında olmasına rağmen ana hatları Kongre'nin bazı üyelerine sunuldu. Amerikan Özel Kuvvetleri Türk Ordusu ile Kürt gerilla hareketini bastırmak için birlikte çalışıyor. Bush yönetimi sonuçları adeta felaketi andıracak Irak'ta yeni bir cephe açılması olayını engellemeye çalışıyor. Bu kumar büyük kazanım ve kayıplara yol açabilecek kadar riskli.

'GERİLLA' DEDİ
Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra Irak içindeki otonom Kürt kimliğinin giderek gelişmesi Türk hükümetini alarma geçirdi. Bu durum 2003 yılı başında Ankara yönetiminin ABD güçlerine Türkiye'den Irak'a giriş izni vermemesine yol açtı. Kürt politik gücünün Irak'ta gelişmesi yüzyıllar süren Kürt devleti kurma projelerinin Türkiye'yi daha da rahatsız etmesine yol açtı. PKK faaliyetleri de giderek arttı.

'ERDOĞAN SİNYAL VERDİ'
Haziran ayında Türk hükümeti sınırda yapılan top ateşiyle operasyon için ilk lobi faaliyetlerine başladı. Ankara hem Washington hem de Bağdat yönetimlerini PKK'ya Kuzey Irak'ı gerilla operasyonları için üs olarak kullanma izni vermekle protesto etti. 20 Temmuz'da yani Türkiye'deki genel seçimlerden birkaç gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Kürtlere karşı Irak'ta bir askeri operasyon yapılabileceği sinyali verdi. PKK liderlerinden Murat Karayılan da geçen hafta Türkiye'nin bölgeye bir askeri operasyon yapacağını ileri sürmüştü.