kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin, Dalay Lama'ya güvenmiyor

CHA
Yeni Haber
Pekin yönetimi, Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama'nın bağımsızlık amaçlamadığı yönündeki söylemlerine inanmadıklarını açıkladı.

Tibet Özerk Bölgesi Başkan Yardımcısı Ni Maceren (Ni Maçıren), Dalay Lama'nın bağımsızlık amaçlamadığı yönündeki söylemlerine inanmadıklarını ve sürgündeki din adamının siyasi bir lider olarak ülkeyi bölmeyi amaçladığını söyledi.

Bölgeyi ziyaret eden Çin'deki yabancı basın mensupları için düzenlenen basın toplantısında konuşan Ni, Dalay Lama'nın onlarca yıldır dile getirdiği fikirleriyle ve takındığı davranışlarıyla ülkeyi bölmeyi amaçladığını ifade etti. Dalay Lama'nın yurt dışında din ve ırkçılığı kullanarak Tibet'i Çin'den ayırmaya çalıştığını vurgulayan Ni, buna kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyledi. Kendisi de Tibet kökenli olan Ni, Dalay Lama'nın bölücü faaliyetlerden vazgeçtiği takdirde geri dönmesinde bir sorun olmayacağını kaydetti.

Dalay Lama'nın Tibet'i terk etmeden önce kaldığı tarihi Potola Manastırı'nı ziyarete gelen Asan adındaki bir rahip ise dini liderlerinin geri gelmesini çok arzuladıklarını söyledi.

Pekin yönetimi ise Dalay Lama'yı çeşitli bahanelerle Çin'i bölmeye çalışan bir siyasi olarak görüyor ve Çin'e gelmesine müsaade etmiyor.

DALAY LAMA'NIN ATAMASI KABUL EDİLMİYOR

Tibet'in Shigatse bölgesindeki meşhur Tashilunpu Manastırı'nın Demokratik İdare Komitesi Müdür yardımcısı rahip Ping La, yabancı basın mensuplarına yaptığı açıklamada Dalay Lama'yı dini liderleri olarak kabul etmediklerini ve Dalay Lama'nın sadece 14. Büyük Lama olduğunu gördüklerini ifade etti. Dalay Lama tarafından Tibet Budizmi'nin ruhani lideri ilan edilen Gedhun Choekyi Nyima adlı çocuğu da dini lider kabul etmediklerini kaydeden Ping, bu atamada Dalay Lama'nın hata yaptığını iddia etti. Ping, kendilerinin Pekin'in Nyima'nın yerine 11. Pançen Lama olarak Gyaincain Norbu adlı başka bir çocuğu atadığını ve dini lider olarak bu kişiyi kabul ettiklerini belirti. Şu an 17 yaşında olan Gyaincain Norbu'nun Pekin'de özel bir evde özel hocalar tarafından eğitim aldığını anlatan Ping, Gyaincain Norbu'nun eğitiminin ardından şu an bilemediği bir zamanda Tibet'e döneceğini söyledi.

Tibetli yetkili Ni Maceren ise Dalay Lama tarafından atanan ve ardından Pekin yönetimi tarafından hemen tutuklanan Gedhun Choekyi Nyima'nın özerk bölgenin merkezi Lasa'da lise eğitimi aldığını ve hayatından çok memnun olduğunu, dini ve politik işlerle ilgilenmek istemediğini açıkladı.

Çin yönetimine karşı 1959'da başarısız bir ayaklanmadan sonra Hindistan'a kaçan Dalay Lama, tek istediğinin Tibet halkı için geniş bir özerklik olduğunu savunuyor. 6 Temmuz 1935'te Tibet'in kuzeydoğusundaki bir köylü ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Dalay Lama, 2 yaşında, 13. Dalay Lama Tubten Gyatso'nun yeniden doğmuş varisi olarak tanındı. Ruhani lider olarak devam ettiği hayatı, 1951'de Çin ordusunun Tibet'e girmesiyle yeniden değişti. 1989 yılında Tibet için yürüttüğü barışçı mücadele dolayısıyla Nobel barış Ödülü alan Dalay Lama'nın sürgündeki hükümeti de Hindistan'daki Daramsala'da bulunuyor.

Budizm'e inanan Tibetliler, kendi rahiplerine Lama diyor ve Lamaların liderlerine de Dalay Lama, yani Büyük Lama deniyor.