kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

NYT:"Bush Irak’ın bölünmesine doğru adımlar atıyor"

Yeni Haber
Bush Yönetiminin, Irak'ın bölünmesine doğru adımlar attığı öne sürüldü.

New York Times gazetesi, Bush Yönetiminin, resmi söylemlerde Irak'ta çeşitli gruplar arasında siyasi bir çözüm bulunacağı umudunu koruduğunu belirttiğini kaydederek "Ancak bu ayda Irak'taki koşullara ilişkin ifadeler ve mülakatlar, yönetimin şimdiden bölünmeye doğru fiilen adımlar attığını gösteriyor" diye yazdı.

New York Times gazetesi, Irak'ın geleceğine ilişkin haberinde demokrat başkan aday adaylarından Senatör Joseph Biden ile yaptığı bir söyleşiye yer verirken Biden'in, diğer demokrat aday adaylarından farklı olarak Irak konusunda "tutarlı bir önerisi"nin olduğunu belirtti.

Biden'in, "yumuşak bölünme planı" olarak adlandırılan önerisinin giderek daha da yankı yaptığını kaydeden gazete, merkezi bir hükümet tarafından bir arada tutulan üç yarı özerk bölgeye bölünmesini öngördüğüne dikkat çekti.

Gazete, Biden'in önerisinin, giderek artan sayıdaki Ortadoğu uzmanı arasında kabul gören, Irak'taki çeşitli grupların barışmaya doğru ilerlemedikleri gerçeğini açık bir biçimde teslim ettiğini belirtti.

Korku içerisindeki insanların başka yerlere kaçması ile Irak kentlerinin, giderek daha homojen hale geldiğini kaydeden gazete, Bush Yönetiminin, resmen Irak'ta çeşitli gruplar arasında siyasi bir çözüm bulunacağı umudunu koruduğunu belirttiğini kaydederek "Ancak bu ayda Irak'taki koşullara ilişkin ifadeler ve mülakatlar, yönetimin şimdiden bölünmeye doğru fiilen adımlar attığını gösteriyor" diye yazdı.

Bu çerçevede, ABD Dışişleri Bakanlığının, yerel aşiret liderlerini güçlendirmek amacıyla Irak'ta il bazında yeniden yapılanma ekiplerinin oluşturulmasını önerdiğini anımsatan gazete, bu önerinin de, Irak'ın daha büyük bir merkezsizleştirmeye yöneldiğine işaret ettiğini savundu.
New York Times, buna karşın uzmanların, Irak'ın başarılı bir bölünmenin hiç de kolay olmayacağını, komşuları ile çok dikkatli danışmaları gerektireceği görüşlerine yer verildi.

Senatör Biden da, NYT'ye ABD'nin enine sonunda Irak'ta "yumuşak bir bölünme"yi müzakere etme durumunda kalacağına inancını dile getirirken bir süre önce önerisi ile ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi ülkeleri yetkilileri ile görüştüğünü ve olumlu tepkileri aldığını söyledi.

(ANKA)