kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bodrum artık balıkçılarından çok kabakçısıyla konuşuluyor

Bodrum'da yaşayan Hüseyin ve Erkin Özgül, 'Le Kabbak' adlı atölyelerinde su kabağından abajurlar ve ev eşyaları yapıyor. Bodrum halkı onlara, "Burada balıkçıdan sonra kabakçı da açtınız" diye takılıyor ..
Amerika'da 'Cadılar Bayramı' kutlamalarının vazgeçilmez parçası olan bal kabaklarının pabucu, Türkiye'deki su kabakları tarafından dama atılmak üzere...

Doğal ve şık
Bodrum Dereköy'de bulunan 'Le Kabbak' adlı atölyede başta su kabağı olmak üzere birçok doğal malzemeden yaratıcı ve esprili ev eşyaları ve aksesuarlar üretiliyor. Atölyenin sahipleri Hüseyin ve Erkin Özgül, su kabağından başta aydınlatmalar olmak üzere çeşitli süs eşyaları üretmeye yıllar önce başladıklarını söylüyor. Çıkış noktalarının insanlara kullandıkça içlerini huzurla dolduran eşyalar armağan etmek olduğunu belirten Özgül kardeşler ekliyor: "Eskiden su kabakları köylerde ve kasabalarda su tası, tuz kabı, kaşıklık, ağ şamandırası, bal, reçel ya da pekmez kabı olarak kullanılırdı. Biz de su kabaklarından ışıl ışıl abajurlar yaratıyoruz."

Boncuklarla süslü
Özgül kardeşler 'ölümsüz' olarak nitelendirdikleri su kabaklarının aydınlatmaya dönüşmesi için nasıl bir süreçten geçmesi gerektiğini ise şu sözlerle açıklıyor: "Bir kabağın tohumdan kuruma aşamasına kadar bir yıllık süreye ihtiyacı var. Kabak oluştuktan sonra önce temizleyip içini boşaltıyoruz. Sonra da kabakları işleyip, onları takılar ve boncuklarla beziyoruz. İnsanlar yaptığımız ürünlerin doğallığını o kadar seviyor ki bize, 'Bodrum'da balıkçıdan sonra kabakçı yarattınız' diye takılıyorlar."
Haberin fotoğrafları