kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sandıkta kadınların devrimi

Türk halkının oylarıyla 50 kadın Meclis'e girdi. Sayı birçok ülkeden az olmasına karşın Türkiye'yi uluslararası sıralamada 22 basamak yükseltip 100'üncü yaptı..
Seçmen Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 50 kadın milletvekili gönderdi. 550 milletvekili arasında kadınların oranı yüzde 9.1'e ulaştı. 2002 seçimlerinde ise Meclis'te yüzde 4.36'lık oranla 22 kadın milletvekili yeralırken, 399 vekilin yeraldığı 1935 seçimlerinde yüzde 4.51'lik oranla 18 kadın mecliste yer almıştı. Kadınlarla ilgili en çarpıcı gösterge ise, seçildikleri iller. Feodal yapının güçlü olduğu illerden seçilen kadınlar, erkekleri geride bıraktı. Yeni 'Hanım ağa'ların öncelikleri ise kadın hakları, kadına yönelik şiddet. Ancak, 'kırıp dökmeden' mücadele edecekleri mesajı da veriyorlar. 2002 seçimlerine göre sayılarını yüzde 120 artıran kadın milletvekillerinin birçoğu ilk kez Meclis'e girerken; ilklere de imza atmış oldu: Denizli, Trabzon, Malatya ve Konya tarihlerinde ilk kez kadın vekil çıkardı. Erzurum tam 64, Şanlıurfa ise 42 yıl sonra ilk kez Meclis'e kadın göndermiş oldu... MARDİN ve Diyarbakır'ın ikişer kadın vekil çıkartması dikkat çekti. Meclis'teki kadın oranının yüzde 4.4'ten 9.1'e çıkmasıyla Türkiye Uluslararası Parlamentolar Birliği listesinde de 100'üncülüğe yükselmiş oldu. ABD'nin 67, Fransa'nın 57, Almanya'nın 15'inci sırada olduğu listedeki ilk üçte Ruanda, İsveç ve Finlandiya bulunuyor.

Hülya KARABAĞLI-Mürsel ACAY-Sinan AYDIN-Ercan DEMİRCİ-İlhan DEMİRCİ- OĞLU-Ahu BOZLARMehmet YILDIRIM-Mehmet BONCUK- Ömer ADIYAMAN- Aliye ÇETİNKAYA- Mustafa KAYA- Halit ÖZTÜRK-Fatih BALTACIBekir TOSUN- Tayfun YİĞİT- Abbas ÇAKAR-Aleattin ARSLAN / MERKEZ
Haberin fotoğrafları