kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşkenceli sorguya 'örtülü izin' yasası

ABD Başkanı, yeni bir kararnameyle birçok sorgu tekniğini yasakladı. Ancak 'Başkan standartları istediği gibi yorumlar' ifadesi eklemesi, terör zanlılarına işkenceye yeşil ışık olarak yorumlandı..
Amerika yıllardır terör zanlılarına uygulanan sorgu teknikleri yüzünden şimşekleri üzerine çekiyordu. Başkan George W. Bush sonunda bir kararname çıkararak sorgularda kullanılacak yöntemlere sınırlama getirdi. Ancak yapılan küçük bir kelime oyunuyla CIA (Merkezi Haberalma Teşkilatı) bu sınırlamanın dışında kaldı... Bush'un imzaladığı kararnameye göre ABD güvenlik güçlerine "uykusuz bırakma, stres pozisyonlarında (sandalyeye bütün vücudunu gererek bağlama) tutma" yöntemleriyle zorla ifade alma yasaklandı.

ÖRGÜTLER TEPKİLİ
Ancak kararnamede yer alan "CIA hükümetin kalan birimlerinden bağımsız olarak özel kurallar dahilinde hareket etmeye devam edecektir. Başkan mahkumlara muameleyle ilgili uluslararası standartları yorumlayabilir" ifadesi tepki çekti. İnsan hakları örgütleri bu kelime oyunuyla Bush'un dilediği zaman CIA'ya sert tekniklerle sorgu izni verebileceğini öne sürdü. Özellikle Başkan Yardımcısı Dick Cheney sert sorgu tekniklerinin terörle savaşta en önemli ve etkili silahları olduğunu savunuyordu.