kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye bugün 16'ncı kez sandığa gidiyor

Ersan ATAR ANKARA
Türkiye bugün, 14 siyasi partinin katıldığı milletvekilliği genel seçimleri için 16'ıncı kez sandık başına gidiyor. Yeni Meclis, 42 milyon 533 bin 41 kişiden sandığa gideceklerin oylarıyla belirlenecek. Seçmen, kendisini 5 yıl boyunca temsil edecek 550 milletvekilini, 699'u bağımsız, 7 bin 394 aday arasından 158 bin 700 sandıkta kullanılacağı oylarla belirleyecek. Seçmen oy kullanacağı binada seçmen bilgi kartında numarası yazılı olan sandığı bulacak. Sonra listeden ismini bulup, kimliğini ve seçmen bilgi kartını gösterdikten sonra (seçmen bilgi kartı şart değil) oy pusulası ve "evet" mührünü alıp kabin içine girecek. Makul bir sürede tercihini yapıp oy pusulasını dikkatli bir şekilde zarfa yerleştirip kapattıktan sonra zarfı sandığa atacak. Seçmen listesindeki isminin karşısına imzasını atacak veya okuma yazma bilmiyorsa parmak basacak. Bu işlemden sonra sol el işaret parmağını boyatacak. Oy verme işlemi, doğuda kalan 31 ilde saat 07.00 ile 16.00, diğer illerde 08.00 ile 17.00 arasında yapılacak. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de sandık konulacak.

YSK'DAN ONLİNE SONUÇ
YSK'nın belirlediği esaslara göre, seçim sonuçlarının belirlenmesinden önce Türkiye genelindeki toplam geçerli oylar tespit edilecek. Bu oylara gümrük kapılarında kullanılan toplam geçerli oylar eklenecek. Bu şekilde belirlenecek toplam oy sayısının yüzde 10'unu aşan siyasi partiler, milletvekili çıkarabilecek. İlk kez bu seçimlerde, ilçe seçim kurullarında sonuçlar çıktıkça YSK'ya anında bildirecek bir bilgisayar sistemi kullanılacak. Böylece YSK'daki ana bilgisayarda her an sonuçlar izlenecek. YSK da bu sonuçları yaklaşık 5'er dakikada bir kamuoyuna duyuracak. Bunun için sonuçların gece yarısından önce belirginleşmeye başlaması bekleniyor. Polis, jandarma veya güvenliği korumakla görevli personelin dışındaki kimse bugün 24.00'e kadar silahla sokağa çıkamayacak. Aynı saate kadar alkollü içki satışı da yasak. Alkollü içki ruhsatı bulunan bar, meyhane ve lokanta gibi yerlerde de içki verilemeyecek.

2002'DE SANDIĞA GİTMEYENLER
3 Kasım 2002 seçimlerinde, 8 milyon 653 bin 529 kişi sandığa gitmemişti. Böylece oy kullanma oranı yüzde 79.10 olarak gerçekleşmişti. Bugün yapılan seçimlerde, oy kullanma oranının artabileceğine dikkat çekiliyor. 2002'de, toplam geçerli oy sayısı 31 milyon 510 bin 7 olmuştu. Bu seçimlerde geçerli oy sayısının kullanılan oya göre düşebileceği belirtiliyor. Bu yoruma gerekçe olarak, bağımsız adayların oy pusulasında yer alması gösteriliyor. Türkiye'de ilk kez bu seçimlerde bağımsız adaylarla partilerin aynı pusulada yer alması nedeniyle tüm seçim bölgeleri için ayrı ayrı oy pusulaları basıldı. Oy pusulalarının en büyüğü 88x20 santimetre ile 11 siyasi parti ve 54 bağımsız adayın bulunduğu İstanbul 1. Bölge oldu. Bu seçimlerde 18 yaşını dolduran yüz binlerce yeni seçmen de oy kullanacak ve seçim sonucuna etki edecek.