kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

HAYRETTİN KARACA: 85 yaşında zıpır bir gencim!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca, 85 yaşında olduğunu ama hâlâ kendini genç hissettiğini söylüyor. Karaca, gençliğini hala çalışıp üretme isteğine ve doğaya borçlu olduğunu anlatıyor:

* 85 yaşındayım ama bana 'genç' diyorlar. Zıpırım! Yerimde duramıyorum. Emekliliği düşünmüyorum. Ben toprak diye tutturdum. Bundan emekli olamam, çünkü vicdan sahibiyim. Mücadele etmem lazım.

* Bu ülkeye borcum var. Bu borcu ödemek için hâlâ çalışıyorum. Gece gündüz okuyorum. Bu borcu ödemek için bilgi sahibi olmak lazım. O nedenle okuyacaksın! Ülkenin sorunlarına da ortak olman lazım. Bu biter mi? O halde emekli olamazsın.

* Emekli olmak, elini ayağını çekmek, bir yerde oturmak, sabahleyin kahveye gitmek, o günkü havadisleri konuşmak, öğlen de eve gelip 'Hanım, yemek hazır mı?' demek gibi anlaşılıyor. Ben de emekliliği, 'hayattan kendini çekip bir köşeye sinmek' gibi anlıyorum. Öyle emekliler var ki; emekli olduktan sonra yeniden hayata başlıyor!

* Ben doğada mutlu oluyorum. Köy hayatı beni çok mutlu ediyor. Samimiyet, insanlık var, iddia yok. Bu işe başladıktan sonra bitki örnekleri toplamak için Türkiye'yi dolaşmaya başladım. Bugüne dek 330 bin km. yol kat ettim. Misafir olmadığım kasaba yok.

* Hayvanları, bitkileri yaşatacağım çünkü onlar yoksa ben yokum! Yeni bir yaşam ahlakı, yeni bir paylaşma düzeninin temelinde bu var. İhtiyacımın üzerinde tüketemem, vicdanım razı değil. Yamalı ayakkabıyla geziyorum, gömleklerimin yakalarını değiştiriyorum, delik kazaklarla geziyorum. Param var ama savurganlığa hakkım yok...