kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Sağlık kurumları gereksiz tahlil mi yaptırıyor?

Eşimi karın ağrısı nedeniyle özel hastaneye götürdüm. Safra kesesinde taş olduğunu bildirmemize rağmen gereksiz 19 kan tahlili yapıldı. Kalp elektrosu, bağırsak filmleri çekildi. Dahiliye doktoru, cerraha gönderdi. Bu arada fatura 612 YTL'ye çıktı. Fiyatı kabartabilme çabası A grubu(!) bir hastane olduğunu belirten kuruluştan beklenmeyecek bir ayıp değil mi?

Sağlık ileri derecede uzmanlık gerektiren bir alan. Tıp eğitimi almamış sıradan bir vatandaşın ise, tıpla ilgili konularda fikir yürütmesi güçtür. Hekimle hasta arasındaki bu eşitsizlik, hastaların tanı ve tedavi sürecinde devre dışı kalmalarıyla sonuçlanır. Kişinin kendi yaşamı ve geleceğiyle ilgili karar sürecinde dışlanması ve edilgen bir duruma sürüklenmesi endişe vericidir. "Gereksiz yere mi endoskopi oldum? Bu tahliller gereksiz miydi? Ameliyatsız çözüm yok mu? Teşhis doğru mu?" gibi sorular, hastada stres oluşturur.

TİCARİLEŞEN TIP
Tıbbın ticarileşmesi, hastayla hekim arasındaki güvene dayalı ilişkiyi ciddi olarak sarsmaktadır. Tıp, herhangi bir iş veya mesleğin icrası için gayet meşru olan para veya ün kazanmak gibi amaçlarla yapılamaz. Hastaya uygulanacak tıbbi müdahale, sadece hastanın ihtiyacı olduğu için ve onun yararı gözetilerek yapılabilir. Kazanç sağlamaya dönük sağlık işletmelerinde, bu ilkenin korunması oldukça zordur. Bu zorluk özel sektöre ait işletmelerle sınırlı değildir. Döner sermaye, performans, muayenehanecilik ve özel katkı payı gibi yasal uygulamalar yanında; kişilerdeki etik ve yasadışı kazanımlar elde etme hırsı dolayısıyla, kamuya ait hastanelerde de benzer sorunlar yaşanabilir.

DENETİM ŞART
Günümüzde sağlık hizmetlerini yürüten güçlü kurumlar karşısında hastanın kendi haklarını koruyabilmesi pek olası görünmemektedir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sağlık sigortaları gibi kurumlar ile sağlık ve maliye bakanlıkları gereken denetim ve gözetimleri yaparak, hastaların zarar görmelerini engellemelidir. Yeni uygulamaya giren vaka başına paket fiyat uygulaması eleştirilse de, okuyucumun anlattığı tarzdaki suistimalleri önleyecektir. Bunun yanında, hastaların da kuşkulandıkları durumlarda, yetkili mercilere başvurarak bu denetimlere yardımcı olmaları gerekir.