kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üç adaydan biri 4 yıllığa girecek

Yeni Haber
Üniversitelerin lisans programı kontenjanı 5 bin artarak 207 bin 328 oldu. Bu programları tercih edebilecek puan barajını aşanların sayısı ise 604 bin 713 ..
Üniversitelerin toplam kontenjanları geçen yıla göre 13 bin 783 artarak, 433 bin 150 oldu. Merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak devlet, vakıf, KKTC üniversitelerine bu yıl tanınan kontenjan 414 bin 288. Yurtdışı üniversitelerin kontenjanı ise bin 953. Dört yıllık fakültelerin lisans programlarına bu yıl 207 bin 328 öğrenci yerleşecek. Kontenjanlar lisans programları için 5 bin, ön lisans programları için 7 bin ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için yaklaşık bin kişi arttı. Bu yıl 160 baraj puanını aşan öğrenci sayısı, geçen yıla göre 130 bin arttı. 185 puan ve üzerinde SAY-2, EA-2, SÖZ-2 puanı alan adayların sayısı 604 bin 713. Yani barajı aşan öğrencilerin üçte biri 4 yıllık programa girebilecek. Barajı aşanların sayısının artması, geçen yıl başta KKTC ve vakıf üniversiteleri olmak üzere 33 bini aşan boş kontenjanların dolacağı anlamına gelirken, tercih sürecini de kritik kılıyor.

ALT DİLİMDE YIĞILMA
Barajı geçen adaylarda yığılmanın çoğunluğu daha çok 185 ile 210 puan arasında. 160 ile 185 puan alan adayların sayısı ise 270 bin civarında. Dolayısıyla barajı geçen öğrencilerin büyük çoğunluğu daha çok alt dilimlerde yer alıyor. Bu, böyle adayların daha dikkatli tercih listesi hazırlaması gerektiğini gösterirken bu aralıktaki puanlarla öğrenci alan devlet üniversitelerinin su ürünleri, ziraat mühendisliği, fizik, biyoloji gibi programları ile vakıf üniversitelerinin yine bu puan aralığında boş kalan kontenjanlarının ise dolacağına işaret ediyor.

YÜKSEK PUANLILARIN DURUMU AYNI
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat üst puanlara sahip öğrenciler için değişen bir şey olmadığını belirterek, şöyle konuşuyor: "Dikkatli tercih yapması gerekenler yığılmanın olduğu bölümler. Bu, yüksek puanlı öğrenciler için dezavantaj taşımıyor. Onların sıralamaları geçen seneyle aynı olacak."

PERVİN KAPLAN