kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ÖSS tercih rehberi

Yeni Haber
ÖSS'nin bir sıralama sınavı olduğuna işaret eden uzmanlar, puandan çok başarı sırasının önemli olduğunu söylüyor. Tercih yapılırken başarı sıralamalarını kullanmaları öneriliyor..
Üniversiteye yerleşmede puan kadar tercih listelerinin hazırlanması da önemli. Doğru hazırlanan bir tercih listesi üniversiteye girmenizi sağlayacak. Bu yıl ÖSS'de puan hesaplamasında yapılan değişiklikler tercih listesinin oluşturulmasını daha da önemli kılıyor. SABAH, size tercihlerinizde nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili hazırladığı yazılar ve örnek tercih listeleriyle yol göstermeyi amaçlıyor. Listeleri SABAH için Uğur Dershaneleri Rehberlik Bölümü uzmanları hazırlıyor.

Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra sıra tercihlere geldi. Tercih listesi oluşturulmadan önce yapılması gerekenlerin başında hangi alanda okumak istediğine ilişkin karar vermek geliyor. Çünkü oluşturulacak tercih listesi ile meslek seçimi yapılırken, aynı zamanda mesleğe bağlı olarak yaşam biçimi de seçilecek. Adayların tercihlerinde yaptıkları hata "puanım nereyi tutarsa orada okurum" yaklaşımı. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat son yıllarda adayların "ne okumak istedikleri konusunda kafalarının karışık olduğunu" gözlemlediklerini söylüyor. Polat, tercihlerde gözlenen bir başka önemli etkenin de bazı öğrencilerin meslek seçiminden çok mezun olacakları üniversitenin seçimi üzerinde durmaları olduğunu ifade ediyor. Polat, bu yüzden de adayların çok istedikleri meslekleri bile göz ardı ederek, kendilerine uygun olup olmadığına dikkat etmeksizin yanlış meslekler seçtiklerini dile getiriyor.

BAŞARI SIRASI YERİNİZİ BELİRLEYECEK

Polat, ÖSS'nin bir sıralama sınavı ve bu tür sınavlarda önemli olanın da diğer adaylara göre başarı sırası olduğunu belirterek, hangi üniversitenin hangi bölümüne girileceğini puanın değil, başarı sırasının belirleyeceğini ifade ediyor. Polat, sıralamaların da yıllara göre değişkenlik göstermeyeceğinden adayların tercih yaparken sistem ne olursa olsun başarı sıralamalarını kullanmalarının önemine işaret ediyor.

TERCİHLER 3 AĞUSTOS'TA BİTECEK

23 Temmuz'da başlayacak tercih dönemi 3 Ağustos'ta bitecek. ÖSYM, 2007 koşullarına göre 2006'da bölümlere yerleşen son öğrencinin başarı sırasını yeniden düzenleyerek kılavuza yerleştiriyor. Yani adaylar puanlarını bir yana bırakarak sadece başarı sıraları ile kılavuzdaki 0.8 ek puanlı başarı sıralarına karşılaştırarak yerleştirme yapacaklar.

ÜÇ ADAYDAN BİRİ 4 YILLIĞA GİRECEK

Üniversitelerin toplam kontenjanları geçen yıla göre 13 bin 783 artarak, 433 bin 150 oldu. Merkezi yerleştirme ile öğrenci alacak devlet, vakıf, KKTC üniversitelerine bu yıl tanınan kontenjan 414 bin 288. Yurtdışı üniversitelerin kontenjanı ise bin 953. Dört yıllık fakültelerin lisans programlarına bu yıl 207 bin 328 öğrenci yerleşecek. Kontenjanlar lisans programları için 5 bin, ön lisans programları için 7 bin ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için yaklaşık bin kişi arttı. Bu yıl 160 baraj puanını aşan öğrenci sayısı, geçen yıla göre 130 bin arttı. 185 puan ve üzerinde SAY-2, EA-2, SÖZ-2 puanı alan adayların sayısı 604 bin 713. Yani barajı aşan öğrencilerin üçte biri 4 yıllık programa girebilecek. Barajı aşanların sayısının artması, geçen yıl başta KKTC ve vakıf üniversiteleri olmak üzere 33 bini aşan boş kontenjanların dolacağı anlamına gelirken, tercih sürecini de kritik kılıyor.

ALT DİLİMDE YIĞILMA

Barajı geçen adaylarda yığılmanın çoğunluğu daha çok 185 ile 210 puan arasında. 160 ile 185 puan alan adayların sayısı ise 270 bin civarında. Dolayısıyla barajı geçen öğrencilerin büyük çoğunluğu daha çok alt dilimlerde yer alıyor. Bu, böyle adayların daha dikkatli tercih listesi hazırlaması gerektiğini gösterirken bu aralıktaki puanlarla öğrenci alan devlet üniversitelerinin su ürünleri, ziraat mühendisliği, fizik, biyoloji gibi programları ile vakıf üniversitelerinin yine bu puan aralığında boş kalan kontenjanlarının ise dolacağına işaret ediyor.

YÜKSEK PUANLILARIN DURUMU AYNI

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat üst puanlara sahip öğrenciler için değişen bir şey olmadığını belirterek, şöyle konuşuyor: "Dikkatli tercih yapması gerekenler yığılmanın olduğu bölümler. Bu, yüksek puanlı öğrenciler için dezavantaj taşımıyor. Onların sıralamaları geçen seneyle aynı olacak."

DEĞİŞİKLİĞE DİKKAT

Bu yıl ÖSYM'nin yaptığı değişiklikle belirli programlar birden çok alandan öğrenci alacak duruma geldi. Adaylar şu noktalara dikkat etmeli:

* Tercihlerini kendi başarı sıraları ile kılavuzdaki 0.8 ek puanlı yerleştirme sıralarını karşılaştırarak yapmalı.

* Altı ham puan girmişse yerleştirme işleminde kullanabilecekleri AOBP katkılı ÖSSYÖSS puanları hesaplanır.

* Sınavsız geçişe başvuranlar ÖSS puanlarını ve sınavsız geçiş hakkını beraber kullanabilirler.

TERCİHİNİZİ YAPARKEN BUNLARI UNUTMAYIN!


Seçtiğiniz yükseköğretim programları ve meslekler hakkında rehberlik kitapları, meslek adamları, ÖSYM yayınları gibi değişik kaynaklardan gerekli araştırmaları yapın.

Seçtiğim programa ne kadar ilgi duyuyorum, mezun olduktan sonra bu mesleği severek yapacak mıyım? Sorularını kendi kendinize sorun.

Gitmek istediğiniz üniversiteyi ziyaret edin, öğretim üyeleri ile buluşun, mezunları ile görüşün, öğretim üyesi kadrosunu araştırın.

Üniversitenin staj yapma ve iş bulma olanaklarına bakın.

Üniversitenin bulunduğu kentteki yaşamı araştırın. Birçok genç üniversiteye başladıktan bir süre sonra bulundukları kent yüzünden eğitimlerini sona erdiriyor.

Hem adreslere hem de internete konulan 2007-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka okuyun ve inceleyin. Çünkü bu size Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi hakkında bilgi verecek.


İPEK ALP