kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

K.Kore nükleer reaktörünü kapattı

Yeni Haber
Kuzey Kore, ilk petrol yardımını almasından sonra tek faal nükleer reaktörünü kapattığını doğruladı. Kuzey Koreli diplomat Kim Myong Gil, nükleer reaktörü kapattıklarını ve ülkede bulunan BM denetçilerinin gün içinde bunu doğrulayacağını belirtti.

Kuzey'in sonraki adımlarının nükleer programlarını açıklayarak diğer tesislerini kapatmayı da kapsayacağını söyleyen Kim, ancak bunun Washington yönetiminin, Pyongyang'a uygulanan ekonomik ambargoyu kaldırması ve Kuzey Kore'yi terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarmasını da içeren adımlar atmasıyla mümkün olacağını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin tartışmalı nükleer reaktörünü kapattığını kendilerine bildirdiğini açıklamıştı.

Bu arada Güney Kore, Kuzey'in nükleer reaktörünü kapatmasından duyduğu memnuniyeti bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ço Hi-yong, ''nükleer tesisin kapatılmasının, Kuzey'in nükleer silahlardan arınma yönünde verdiği sözlere bağlı kaldığını gösteren ilk adım'' olduğunu söyledi. Sözcü, Pyongyang yönetimine, silahsızlanma yönünde bir sonraki safhayı hızla uygulamaya başlaması çağrısında bulundu.

Kuzey Kore, ana nükleer tesisini kapatma sözüne karşılık taahhüt edilen petrol sevkiyatının bir kısmını dün almıştı.

(AA)