kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hülya Avşar, Kaya Çilingiroğlu'ndan boşandıktan sonra, eski eşinin kendisine ait evin üst katında kızı ile birlikte kira ödemeden istediği kadar yaşayabileceğini açıklamıştı.

Hülya Avşar, 'Zehra' ile vergiden kurtuldu

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Hülya Avşar'ın bir kelime ile Gelir Vergisi'nden kurtulduğu ortaya çıktı. Avşar, evi hakkında eski eşinin 'kızı ile' yaşayabileceğini söylemesi sayesinde kira geliri vergisi ödemekten kurtuldu..
Maliye denetim elemanları, rutin inceleme raporları dışında kamuoyuna ışık tutan ilginç mali olayları kitap haline getiriyor. Gelirler Başkontrolörü Serbülent Bayrak tarafından kaleme alınan "Gönül Hırsızı ve Vergi Arsızı" başlıklı kitap, sanatçı Hülya Avşar'ın bir kelime sayesinde Gelir Vergisi'nden kurtulduğunu ortaya çıkardı. Avşar, Kaya Çilingiroğlu'ndan boşandıktan sonra, eski eşinin kendisine ait evin üst katında kızı Zehra ile birlikte kira ödemeden istediği kadar yaşayabileceğini açıklamıştı. Gelir Vergisi Kanunu, kan bağı bulunan bazı kimseler dışında, gayrimenkulün bedelsiz kullanıma tahsis edilmesi halinde bile kira geliri elde edildiğini dikkate alıyor. Gelirler Başkontrolörü Bayrak'ın açıklık getirdiği vergisel durum şu: "Gelir Vergisi Kanunu'nda 'emsal kira' bedeli olarak adlandırılan bir uygulama var. Buna göre bir konut sahibi, kız veya erkek çocuğu, anne, baba, torun ve kardeşleri dışında kalan kimselere gayrimenkulünü bedel almaksızın kullandırırsa vergi yükümlülüğünden kurtulamıyor. Yetkili özel merciler veya mahkeme tarafından takdir edilmiş bir kira bedeli yoksa konutun, Emlak Vergisi değerinin yüzde 5'i 'emsal kira' bedeli sayılıyor.

KAPSAM DIŞI KALDI
Bu durumda Avşar, kızı Zehra'dan söz etmeden eski eşinin kendisine ait evde kira ödemeden istediği kadar oturabileceğini açıklamış olsaydı yine de kira geliri elde etmiş kabul edilecekti. Ancak Avşar, eski eşinin kızıyla birlikte oturabileceğini söylediği için evini, kızına tahsis etmiş sayıldığından emsal kira uygulaması kapsamının dışında kaldı."