kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'de Starbucks'a yasak

Yeni Haber
Dünyanın her yerinde kendisini hissettiren Amerikan hegemonyasının en önemli temsilcilerinden olan kahve devi Starbucks, Çin'deki savaşını kaybetti. Başkent Pekin'deki tarihi "Yasak Şehir" bölgesinde, 7 yıl önce açılan Starbucks mağazası yoğun protestolar ve toplanan 500 bin imza sonucu kapatıldı. BBC'nin haberine göre, binlerce yıllık Çin kültürünü temsil eden Yasak Şehir'deki Starbucks mağazasına, "Tarihi dokuya ve kültürel değerlere zarar verdiği" gerekçesiyle internetten yürütülen kampanyalar ve yoğun tepkiler sonucu kilit vuruldu.

Kahve sektöründe dünya liderlerinden olan ABD'li firmanın, mağazada başka firmaların kahvelerine de yer verilmesi teklifi Çin hükümetince reddedildi. Merkezi ABD'nin Seattle şehrinde bulunan Starbucks'tan yapılan açıklamada, karara saygıyla yaklaştıklarını ve Çinlilerin hassas değerlerine hoşgörülü davranacakları ifade edildi. UNESCO dünya mirası listesinde de yer alan Yasak Şehir'e dünyanın her yerinden 9 milyonun üzerinde ziyaretçi geliyor. 1420 yılında inşa edilen tarihi site, imparatorluğun sona erdiği 1911 yılına kadar 24 hükümdara ev sahipliği yaptı.

Çin'de 200'e yakın mağazası bulunan Starbucks, Yasak Şehir'de yerini aldığı 2000 yılından beri kültürel duyarlığa vurulan darbe olarak nitelendirilmiş, medyada uzun süre tartışılmıştı. Protestolara rağmen Starbucks, 7 yıl boyunca Çin kültürünün en yoğun yaşandığı yerde ABD'nin varlığını hissettirmeyi başardı. Çin devlet televizyonundan Rui Chenggang, "Starbucks mağazası, bu tarihi sitenin vakarına ve ciddiyetine gölge düşürüyordu. Savaşı Çin tarihi kazandı" dedi.

CHA