kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Krizi takmadık çok mutluyuz!

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Eurobarometre Türkiye Ulusal Raporu'na göre; siyasi krizin dorukta olduğu e-muhtıra döneminde halkın gelecek umudu yüksek çıktı..
Cumhurbaşkanlığı seçim krizinin en şiddetli yaşandığı 10 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında yapılan anket sonuçlarına göre, Türk halkı 6 ay öncesine göre hayatından daha memnun. 1005 Türk vatandaşı ile yüz yüze yapılan anket siyasi krizin ve e-muhtıranın Türk halkının moralini bozmadığını ortaya koydu. Güz 2006'da hayatından memnun olanların oranı yüzde 71 iken bu oran bahar 2007'de son iki yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 76'ya çıktı. Tepkileri Avrupalılara göre çok hızlı değişim gösteren Türk halkının yüzde 27'si güz 2006'da hayatından çok memnunken bu oran bahar 2007 anketinde yüzde 34'e çıkarak bir rekor kırdı. AB'ye üye ülkelerde genel olarak hayatından memnun olduğunu belirtenlerin oranı güz 2004'den beri istikrarlı olarak yaklaşık yüzde 80 seviyesinde bulunuyor. Türklerin memnuniyet düzeyi son bir yıldır yükselişe geçmiş olsa da AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında bu düzey düşük kalmaya devam ediyor. Avrupa'nın en mutluları ise İsveç, Danimarka ve Hollandalılar.

AVRUPALI RADYOYA GÜVENİYOR
Türk kamuoyu genel olarak ülkenin ve kendi ekonomik durumlarının gelecek 12 ayda Avrupalılara göre daha iyiye gideceğini düşünüyor. Türklerin yüzde 44'ü genel olarak hayatlarının daha iyi olacağı beklentisi içindeyken AB üyeleri için bu oran ancak yüzde 37. Türkler kendi hayatları gibi ülkelerinin de gelecek 12 ay içinde daha iyi durumda olacağı beklentisi içindeler. AB genelinde iyimserlik beklentisi yüzde 28 iken bu oran Türkiye'de 10 puan daha yüksek. Ancak çarpıcı olan nokta Türkiye'de gelecek 12 ay için beklentileri kötü olanların oranı da genel olarak AB ortalamasının üstünde. Türklerin yüzde 16'sı "gelecek daha kötü olacak" derken, bu oran AB halkları arasında yüzde 11. AB genelinde en güvenilir kurum yüzde 66 ile radyo, onu televizyon kanalları izliyor. Türkler ise daha çok resmi kurumlara güven duyuyor. Türk ordusunun bir şık olarak yer almadığı ankette Türk halkının en güvendiği kurumlar listesinde birinciliği yüzde 74 ile TBMM göğüslerken, ikinciliği yüzde 71 ile hükümet aldı.