kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önünü kesmeye kararlı görünen Sarko, Akdeniz Birliği'nin temelini atıyor...

Ermenileri bırak sen Cezayir'e bak

Türkiye'yi sokmak istediği Akdeniz Birliği'ni görüşmek için gittiği Cezayir'de, Fransa sömürgesinde ölen 1.5 milyon kişi hatırlatılınca 'Geleceğe odaklanmalıyız' dedi..
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmasını istemiyor. Alternatif olarak önerdiği Akdeniz Birliği'ni (diğer AB) kurmak için ilk adımı dün attı. Türkiye'nin asıl AB'den vazgeçip diğer 'AB'nin başına geçmesini öneren Sarko, kurmak istediği Akdeniz Birliği'nin diğer olası üyelerinden Cezayir'e gitti. Fransa'nın 132 yıllık sömürgesi olan ülkeye ziyaretinde yine "özür" tartışması gündeme geldi. Yani verilen 8 yıllık bağımsızlık savaşında yaşanan ölümlerden dolayı Fransa'nın özür dilemesi gerektiği tartışması...

'GÜNAH ÇIKARMA'
Türkiye'den geçmişiyle barışması ve Ermeni soykırımını kabul etmesini isteyen Sarko, konu kendileri olunca 180 derece çark etti. Cezayir'de yayımlanan El Vatan gazetesine verdiği röportajda "Halklar liderlerinden her şeyi bir kenara bırakıp geçmişte yapılan hatalardan dolayı dövünmelerini beklemiyor. Geleceğe odaklanmalıyız" dedi. 132 yıllık Fransa hakimiyetinde çok acı çekildiğini ve çok adaletsizlikler olduğunu söyleyen Sarko, "Gerçeklerin kabul edilmesinden yanayım. Ancak günah çıkarmaktan değil. Bu bir dini kavramdır ki buna da devletler arasında yer yoktur" diye konuştu.

TUNUS'A DA GİDECEK
1954-1962 yılları arasında Fransa'ya karşı verdikleri bağımsızlık savaşında 1.5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti. Yıllardır süregelen "özür dileme" tartışması yüzünden iki ülke arasındaki dostluk anlaşması da askıda bekletiliyor. 2005'te Fransa meclisi "özellikle denizaşırı ülkelerdeki Fransa varlığının o ülkelerdeki olumlu role" atıfta bulunan bir yasa kabul etti. Bu adım ikili ilişkileri daha da çıkmaza soktu. İlişkiler düzeltmek için Sarko ilk adımı dünkü ziyaretle attı. Fransız liderin, Akdeniz Birliği'ni konuşmak için sonraki durağı Tunus.