kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BAYKAL'A 'KAPILARI KAPATMA' DEDİ.... Erdoğan, Denizli Mitingi'nde Baykal'a "Kapıları şimdiden kapatma, bizim ön kabulümüz yok. İdeal olan oybirliğiyle cumhuşbaşkanını seçmektir" dedi.

Uzlaşamadılar

Bülent AYDEMİR-Ergun AKSOY/ANKARA
Başbakan Tayyip Erdoğan "Cumhurbaşkanı Meclis içinden seçilmeli. Doğrusu bu" derken CHP lideri Baykal, "hiçbir partinin uzantısı olmayan" Meclis dışından bir ismin seçilmesinde ısrarcı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Uzlaşamadılar
Başbakan Tayyip Erdoğan, önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanını uzlaşmayla seçme yönündeki açılımının ardından, AK Parti MYK toplantısında, konuya açıklık getirdi. Erdoğan'ın sözleri, CHP lideri Deniz Baykal'ın "Fedakarlık yapıp, cumhurbaşkanını Meclis dışından seçelim" önerisine de yanıt niteliğinde oldu. Erdoğan, "Cumhurbaşkanının Meclis içinden seçilmesinden yanayız, doğru olanı da bu" dedi. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki MYK önceki gün akşam yaklaşık 3.5 saatlik toplantı yaptı. Toplantıya Devlet Bakanı Beşir Atalay da katılırken, MHP'nin barajı aşıp aşmayacağı masaya yatırıldı. Bahçeli'nin 'idam ve ip atma' polemiğinden sonra MHP'de erime başladığı, kıl payı da olsa barajın altında kalabileceği görüşünde birleşildi. Erdoğan, yeni dönemde cumhurbaşkanının nasıl seçileceği yönündeki görüşlerini açıklarken, Baykal'ın "Meclis dışından seçelim" önerisini şöyle yanıtladı: "Cumhurbaşkanını uzlaşma ile seçeceğimizi söyledik. Bu konuda siyasi partilerin, muhalefetin, vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine de başvuracağız. Biz cumhurbaşkanının Meclis tarafından seçilmesini istiyoruz. Doğru olanı da bu. Solun her zamanki hali. Meclis iradesine, Meclis'ten çıkacak bir cumhurbaşkanına güvenmiyorlar. Ama biz cumhurbaşkanının Meclis içinden seçilmesinden yanayız."

SEÇİMİ GÖZE ALAMAZLAR
Cumhurbaşkanını seçemeyen Meclis'in fesholacağına işaret edilerek, muhalefetin direnmesi halinde yeni bir kriz ortamının çıkacağı üzerinde durulan toplantıda, muhalefetin yeni bir seçimi göze alamayacağı konusunda görüş birliğine varıldı. CHP lideri Baykal'ın "Meclis dışından seçilsin" önerisine bir tepki de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'tan geldi. Fırat, SABAH'a şunları söyledi: "Deniz Bey, beyliğini yine gösteriyor. Kafasının arkasındakini gösteriyor. Halk tarafından seçilen birinin cumhurbaşkanı olmasına düşmanlık yapıyor. Halkın seçeceği birini istemiyor. Niye dışarıdan? Kendi milletvekillerini bile eziyor. Bu CHP zihniyetinin çok güzel bir örneğidir. Millet bunu görüyor, kafasının arkasındakini söylüyor. Ben şahsen Meclis içinden çıkacak kişiye oy veririm."