kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Abdüllatif Şener

'Dışarı' deyince akla gelenler...

ANKARA
Baykal'ın "Cumhurbaşkanı parlamento dışından bir isim olsun" önerisi üzerine gözler, TBMM dışındaki isimlere çevrildi. Öne çıkanlar Özkök, Şener ve Çetin..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeni Cumhurbaşkanı'nın meclis içinden seçilmesinden yana olduğunu söylemesine rağmen, 367 katılımın sağlanması için CHP ve MHP'nin ancak dışarıdan bir adaya sıcak bakacağı konuşuluyor. Başkent kulislerinde dışarıdan bir aday durumunda kimlerinin gündeme geleceği konuşulmaya başlandı bile.
İşte o isimler:
Hilmi Özkök: Eski Genelkurmay Başkanı. Demokrasiye bağlılığı ile öne çıkıyor. 'Şahin' Genelkurmay Başkanı olmadığı için eleştirilere uğradı. Ancak birçok AKP'liye göre son dönemlerin en iyi Genelkurmay Başkanı. Daha önce de adaylığı gündeme geldi, ancak böyle bir isteği olmadığını söyledi.
Hikmet Çetin: Ne zaman önemli bir koltuk için kriz yaşansa hemen akıllara geliyor. CHP'nin Meclis'te az sayıda milletvekiliyle temsil edildiği dönemde, TBMM Başkanlığı koltuğuna oturarak 'uzlaşma' için uygun bir isim olduğunu kanıtladı. Deniz Baykal-Murat Karayalçın anlaşmazlığının ardından CHP'nin geçiş döneminde de genel başkanlığını yaptı. Dışişleri Bakanlığı döneminde kazandığı uluslararası saygınlığını, AKP döneminde de NATO'nun Afganistan'daki sivil temsilcisi olarak iki dönem görev yaparak pekiştirdi. 70 yaşında.
Abdüllatif Şener: Başbakan yardımcılığı döneminde yaptığı muhalif çıkışlarıyla gündeme geldi. Milli Görüş geleneğinden gelse de ılımlı yaklaşımlarıyla dikkat çekti. CHP lideri Baykal, Şener üzerinde bir uzlaşmaya soğuk bakmadığı mesajını vermişti. Şener, aday olmayarak herkesi şaşırttı ve bu kararıyla AKP karşıtı kesimler üzerinde prestijini arttırdı. Eşi türbanlı ama adı geçtiğinde eşinin türbanı neredeyse hiç gündeme gelmiyor. "Dışarıdan" aday olabilecekler için kulislerde dolaşan isimler bunlarla sınırlı değil. İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Yargıtay Başkanı Osman Arslan da cumhurbaşkanlığı adaylığı için ismi dile getirilenler arasında.