kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Faizde 2 puanlık Brezilya beklentisi

RAHİM AK
* Geçen hafta döviz ve borsadaki ralli yüksek reel faizle çıkılan Hazine ihalesi ile başladı. Dolar iki yıl öncesine döndü, borsa rekor kırdı * Uzmanlar, Brezilya'da seçim öncesi yüzde 3 enflasyon, yüzde 17 faiz olduğuna dikkat çekiyor ve "Seçim sonrası faiz yüzde 16'ya iner" diyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Faizde 2 puanlık Brezilya beklentisi
Geçen hafta Hazine'nin seçim öncesi 7.4 milyar YTL olan tek yüklü itfasında yatırımcılar seçimlerden sonra faizin düşeceği beklentisiyle yüksek faizden yararlanmaya koşunca hem dolar 1.28 YTL ile iki yıl önceki değerine döndü hem de faiz 30 baz puan birden düşerek piyasalarda bahar havası estirdi. Yurtdışı piyasalarındaki iyimserliğin de desteğiyle borsa ise hem borsa hem TL hem de dolar bazında rekorlara doymadı. Rekorların ardında önceki hafta ABD enflasyon verilerinin yarattığı iyimserliğin üstüne büyümenin yüzde 6.7 ile rekor kırması, enflasyonun da eksi çıkması ve seçim öncesi Hazine'nin başka yüklü ihalesinin olmaması vardı.

SEÇİMDEN SONRAKİ RALLİ
Piyasalarda dolaşan önemli bir beklenti ise seçim sonrasında tek parti iktidarı olacağı. Piyasanın AK Parti'nin yüzde 40'a yakın oyla yeniden tek parti iktidarı olacağına dair beklentileri seçin sonrası piyasalarda beklenen ralliyi seçim öncesine aldı. Böylece son iki yıldır süren doğrudan yabancı yatırımların da etkisiyle artan portföy yatırımları ile dolar karşısında hızlı bir yükseliş yaşayan YTL dünya rakoru da kırdı. YTL, son bir yılda dolara karşı yüzde 19.5 değer kazanarak dünyada dolar karşısında değer kazanan üçüncü para oldu.

FAİZ %16 OLUR
Faiz ve dolardaki düşüş seçim sonrasında faizin düşeceğine yönelik beklentileri de artırdı. Merkez Bankası'nın faiz indireceğine yönelik beklentileri de kamçıladı. Uzmanlar seçimden sonra yüzde 16 bileşik faizlerin görülebileceğini düşünüyor. Brezilya'da seçim öncesi enulasyonun yüzde 3 olmasına karşın faizlerin yüzde 17'lerde dolaşıtığını vurgulayan bankacılar, faizin daha sonda yüzde 7'lere kadar gerilediğii örneğinden yola çıkarak seçimin hemen ertesinde faizin düşeceğini düşünüyor. Beklenti, Merkez Bankası'nın gecelik faizi bu yıl sonunda 16.75'e 2008 sonunda ise yüzde 14.5'e çekmesi. Ancak bazı uzmanlar Merkez'in temmuz ve ağustos enflasyon rakamlarını da görmek isteyeceğini, faiz indiriminin bu iki ay enflasyon rakamına bağlı olduğunu ifade ediyorlar.