kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kara para raporu bile hazırlanmış

* Petkim'i alan konsorsiyumda yer alan Eurasia'nın ortakları hakkında Belçika Ulusal Şuç Haber Alma Servisi'nin kara para raporu hazırladığı ortaya çıktı * İngiltere yoğun gayrimenkul yatırımları bulunan grubun geçirdiği soruşturma The Independent'ta haber olarak yayımlandı ..
Petkim'in yüzde 51'ine verdiği 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifle dikkatleri üzerine çeken Rus-Kazak ortaklığı TransCentralAsia'nın üzerinde en fazla durulan ortağı kazak Eurasia'nın çoğunluk hisselerine sahip olduğu ifade edilen Alaxender Maskevich ve iki ortağının Belçika'da kara para akladıkları iddiası ile yargılandığı ortaya çıktı. Maskevich aynı zamanda, Avrupa- Asya Yahudi Kongresi Başkanlığını da yürütüyor. TransCentAsia sözcülerinin sadece isim benzerliği olduğunu ifade ettikleri Euroaisa şirketinin aynı isimle Kazakistan petrol ve benzeri alanlarında faaliyet göstermesi şüpheleri artırıyor. The Independent gazetesinin haberine göre Londra gayrimenkul sektörüne yüklü miktarda yatırım yapan üçlü para aklama suçlamaları ile incelemeye alınmıştı. Servetlerini Kazakistan'da petrol, doğalgaz, bankacılık ve madencilik alanında yaptıkları yatırımlar ile yaptıkları bildirilen haberde üçlünün Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'e olan yakınlıklarına dikkat çekiliyor. Habere göre, 2001 yılında üçlü hakkında Ulusal Suç Haber Alma Servisi (NCIS) tarafından organize suç örgütü olmaları ile ilgili bir rapor yayımlandı. Ancak kara para ile organize suç arasında bağlantı kurulamadı.

KONSORSİYUMDA RÖTUŞ
Petkim'in yeni sahibi olan 3 ortak için ilk iddialar yüzde 54 ile en büyük payı olan Rus bankası Troika Dialog'un patronuna ilişkindi. Troika Dialog'un hisselerinin yüzde 65'inin sahibi, Ermeni asıllı Rus vatandaşı Ruben Vardanyan'ın Rusya'da Ermeni lobisinin etkili isimlerinden olduğu ileri sürülmüş ve tüm dünyadaki Ermenilerin paralarını Ermenistan bankalarına getirmesini hedefleyen Ermenistan 2020 Projesi ile ilgili bağlantısı olduğu ifade edilmişti. Bu iddialar adeta Rus-Kazak konsorsiyumunda rötuş yapılmasını gerektirdi. TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu ortaklık yapısının değişeceğini ve şirketin yüzde 49'una sahip olacak Türk ortak arayışında olduklarını belirttiler.

BAKANLIKTAN HAPSE
Diğer önemli ortak Eurasia ise daha fazla sırlarla dolu. Petkim ihalesinde gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan çekinen 4 temsilcinin arasında olan gizlenen ve Eurasia'nın patronu Mukhtar Ablyazov'un Kazakistan Enerji Bakanlığı'ndan hapse sonra yeniden şirket sahipliğine uzanan bir öyküsü var. Kazakistan'da Başkan Nursultan Nazarbayev'e en yakın isimlerden biri olan Ablyazov, 1998'de enerji bakanı oldu. Ancak 2002 yılında muhalefet cephesine geçip Nazarbayev'e bayrak açınca siyasi kariyeri sona erdi. Görevi kötüye kullanmaktan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2003'te Nazarbayev tarafından affedildi ve ülkeyi terk ederek Moskova'ya yerleşti. Sonra eski genel müdürün sır dolu ölümünün ardından Turan Alem Bank'ın başına geldi. Euraisa'nın arkasında olduğu söylenen bir başka isim yine Nazarbayev'e yakınlığı ile bilinen ve hakkında kara para soruşturması olan Yahudi işadamı Alaxender Maskevich. Ancak gelecek tepkilerden çekinen şirketin Maskevich'le ilişkisini sakladığı ifade ediliyor.